Fredag sejlede lystfiskere og erhvervsfiskere mod København for at kræve, at Folketinget forbyder indvinding af råstoffer i Øresund. Men de er i gang med at skabe et endnu større problem, lyder vurderingen fra branchefællesskabet Danske Råstoffer i Dansk Byggeri.
– Indvindingen af råstoffer skal foregå på en bæredygtig måde, og den ekstraordinært store indvinding på Disken og Lappegrund, der er foregået de seneste måneder, er ikke i orden. Det har været voldsomt, det har været ekstraordinært, og det har ikke haft råstofbranchens opbakning, siger Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, der repræsenterer branchefællesskabet Dansk Råstoffer.
– Men et forbud, der udstedes i noget, der ligner affekt, vil skade mere end det gavner, for det vil skabe store problemer med at forsyne Københavnsområdet med råstoffer på den mest miljøvenlige måde, fastslår Torben Liborius.
Større transportafstande
Han hæfter sig ved, at der under alle omstændigheder skal bygges mange nye boliger og infrastruktur i København.
– Så hvis ikke der indvindes råstoffer i Øresund, skal de indvindes andre steder. Det vil bare betyde ny påvirkning af naturen andre steder og give større transportafstande og dermed tusindvis af lastbiler med råstoffer ind gennem byen. Det har i min optik ikke meget med bæredygtighed at gøres, argumenterer Torben Liborius.
Han mener samtidig, at problemstillingen skal ses i en større sammenhæng.
– I Øresund er der ud af Øresunds 1250 kvadratkilometer i dag udlagt områder til råstofindvinding på cirka 10 kvadratkilometer – altså under 1 procent. Det virker derfor ikke troværdigt at påstå, at det kan ødelægge alt liv i Øresund, og det er jo i direkte modstrid med, at der i over 30 år er hentet råstoffer og fisket i de samme områder, siger Torben Liborius.