Standarden “Commissioning-processen for bygninger – Installationer i nybyggeri og større ombygninger” (DS 3090) er den første standard på sit felt i Europa. På sigt skal den være med til at påvirke udviklingen og indholdet af en fælles europæisk standard.
Det er en kvalitetsstyringsproces, som skal dokumentere, at en bygnings anlæg, installationer og systemer er projekteret, installeret og testet, så de kan betjenes i henhold til bygherrens krav. På den måde er commissioning-processen med til at sikre, at alle systemer arbejder optimalt sammen og at antallet af fejl og mangler minimeres.
Nu mere komplekst
Desuden sikres det, at alle installationer understøtter bygherrens krav om funktion, indeklima og minimalt energiforbrug.
– Før i tiden fungerede de enkelte delsystemer, altså varme-, køle- og ventilationssystemer men også belysning og solafskærmning uafhængigt af hinanden og kunne som sådan projekteres, installeres, testes og fungere uafhængigt af hinanden. I dag er det langt mere komplekst, fordi systemerne skal integreres for at kunne opfylde de stadig stigende krav til f.eks. indeklima og energiforbrug. Derfor kan systemerne ikke længere blot projekteres, installeres og testes hver for sig, men skal ses som en helhed, hvor det enkelte system skal fungere optimalt sammen med de øvrige. Og det bliver ikke nemmere af, at det er forskellige aktører, der håndterer de enkelte delsystemer, siger Jesper Jerlang, standardiseringsdirektør i Dansk Standard.
Bygherres sikkerhed
Det er bygherren, der har ansvaret for, at kravene i bygningsreglementet overholdes, og at det dokumenteres. Den nye standard, DS 3090, er bygherrens sikkerhed for, at det sker. Standarden indeholder både en normativ del med de tekniske krav og informativ del, der fungerer som en vejledning og indeholder en række eksempler på commissioning-planer, rapporter og tjeklister. Den dækker alle byggeriets faser inklusiv driftsfasen.
Hovedforfatter af standarden, DS 3090, er Ole Teisen, chefrådgiver i den rådgivende ingeniørvirksomhed Grontmij.