– I har på overbevisende måde demonstreret, hvordan man ved fra første færd at integrere digitale og fysiske mock-ups som styringsredskaber i produktionen kan afdække væsentlige risici, fejl og mangler med konsekvenser for produktivitet, økonomi, tid og kvalitet både undervejs i byggeprocessen og i det færdige byggeri.
Sådan lød det fra chefkonsulent Flemming Grangaard fra Dansk Byggeri, da han afslutningsvis samlede trådene fra De Digitale Dage i Aalborg, hvor mange studerende fra de nordjyske byggeuddannelser har deltaget.
Flemming Grangaard hæftede sig ved, at rådgivere og udøvende kan bruge de nye digitale redskaber som omdrejningspunkt allerede i byggeriets tidligste faser.
Mock-ups er en hjørnesten
– Nøgleordene er videndeling, samarbejde og kommunikation på tværs af fag og kompetencer. Jo tidligere i byggeprocessen desto bedre, konstaterede Flemming Grangaard og pointerede, at mange udbud bærer præg af, at entreprenørers viden og kompetencer for sjældent sættes i spil ved projektering af et byggeri.
– Resultatet er svingende kvalitet af udbudsmaterialet, der ofte viser sig hverken at kunne udføres eller prissættes uden store, fordyrende og tidkrævende projektændringer, som helt kunne være undgået, hvis rådgivere og udførende som led i den tidlige projektering var gået sammen om at afprøve de forskellige løsninger i virkelighedstro modeller, sagde Flemming Grangaard.
– På den baggrund fremstår den fælles udvikling og produktion af mock-ups som en hjørnesten i samarbejdet om at styrke kvaliteten af byggeriets udbudsmaterialer med henblik på at optimere den samlede byggeproces.