Om byggeriet
- Bygherre: Esbjerg Kommune
- Arkitekt og totalrådgiver: Dorte Mandrup A/S
- Udstilling: JAC studios, Jason Bruges, No Parking
- Landskab: Marianne Levinsen Landskab APS
- Hovedentreprenør: Bo Michelsen A/S
- Ingeniør, konstruktioner: Anders Christensen Rådgivende ingeniører ApS
- Ingeniør, installationer: Steensen Varming
- Areal: 2.800 kvm
- Pris: Byggeriet med den nye udstilling koster ca. 53 mio. kr.
Med en nytænkt om- og tilbygning står Vadehavscentret i Vester Vedsted ved Ribe nu klar til indvielse den 2. februar. Det har taget halvandet år at om- og tilbygge centret på i alt 2800 kvadratmeter, som det sammenlagt har kostet 53 millioner kroner at gøre klar besøgende.
– Udstillingen og arkitekturen er tænkt sammen helt fra starten – for eksempel har vi været meget bevidste om at tænke dagslyset ind i forhold til udstillingen og bygningen, og der er igennem udstillingen kontakt med det landskab, det hele handler om, siger Dorte Mandrup.
Lokal byggetradition
Hun understreger, at det har været vigtigt for tegnestuen at tage udgangspunkt i den lokale byggetradition og kultur med firlængede stråtækte gårde. Ved den omfattende ombygning er den oprindelige trelængede udstillingsbygning derfor udvidet til at omfatte fire længer, der skaber læ i det meget åbne landskab.
– Vadehavscentret ligger i et område, hvor der helt tilbage i vikingetiden lå flere vikingegårde, og lige som vikingegårdene ligger Vadehavscentret på en forhøjning mellem hav og land. Derfor har vi også valgt, at byggeriet skal være skulpturelt og indlejre sig i omgivelserne, så det virker som om det vokser op af jorden, siger Dorte Mandrup.
Byggematerialerne er i høj grad også lokale, ligesom imprægneringen sker gennem den salt, der er i luften – akkurat som det er skik og brug på egnen fra historisk tid.
Ældgammelt håndværk
– Det strå, vi har benyttet, er høstet nærmest rundt om hjørnet i lokalområdet. Og med stråtækningen bygger vi på et ældgammelt håndværk. Strå er et utrolig smukt materiale, som slet ikke er forarbejdet, men bare bliver høstet, tørret og bundet på plads. Og i modsætning til en lang række andre materialer, bliver det alene imprægneret af naturen gennem det salt, der gennem luften kommer fra havet. Vi har på stort set alle områder tænkt i at forankre byggeriet i området og naturen, så de besøgende får en fuldkommen oplevelse ved at komme i Vadehavscentret, siger Dorte Mandrup.
Vadehavet blev sammen med de hollandske og tyske vadehav klassificeret som en verdensarv under Unesco i juni 2014 og er blandt de 200 naturområder verden over, der er udpeget som naturens elite og dermed forpligter politikere og samfund til at sikre, at de bevares, så de kan gå i arv til kommende generationer. Vadehavet er verdens største sammenhængende tidevandssystem. Flere end 10.000 dyre- og plantearter lever her, og 15 millioner trækfugle årligt benytter Vadehavet til proviantering på vej til og fra nord og syd.
Det nye Vadehavscenter er støttet af Realdania, A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Arbejdsmarkedets Feriefond, Friluftsrådet, Louis Petersens Legat, Bevica Fonden og Augustinus Fonden.