Danmarks nye naturhistoriske nationalmuseum åbnes ifølge planerne ved Botanisk Have, der ligesom Tivoli, Østre Anlæg og Ørstedsparken er en del af Københavns gamle voldanlæg.
Det nye museum skal samle Zoologisk Museum, Geologisk Museum og Botanisk Museum under samme tag, og det forventes at stå færdigt i 2021.
Det er Lundgaard & Tranberg Arkitekter og arkitekt Claus Pryds, der har tegnet museet, og prisen er cirka 950 millioner kroner.
Kan ikke klage
Det er donationer fra Villum Fonden, Det Obelske Familiefond, Novo Nordisk Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, der baner vejen for projektet, der desuden støttes med 300 millioner kroner fra Københavns Universitet og 100 millioner kroner fra Staten. Det har imidlertid vakt undren fra Enhedslisten på Christiansborg, at selv om staten er en “mindre bidragsyder”, og der reelt er tale om et privat projekt, er projektet vedtaget som en anlægslov. Det skyldes ifølge ministeren, at man så kan sætte det almindelige klagesystem ud af drift, og det er her, demokratiordfører Maria Reumert Gjerding fra Enhedslisten stejler:
– Jeg undrer mig meget over, at man synes, det er nødvendigt med en anlægslov, der ellers kun anvendes ved meget store infrastrukturprojekter som veje og broer. Det virker som om, man vil forhindre befolkningen i at klage, og det er helt uacceptabelt, siger Maria Reumert Gjerding til Dagens Byggeri.
Principielt spørgsmål
Hun understreger, at det ikke handler specifikt om det pågældende projekt, men om borgenes rettigheder principielt.
– Man bruger en anlægslov for at sikre, at ingen får mulighed for at brokke sig over det nye museum. Jeg er bekymret over en udvikling, hvor man tager denne metode og breder den ud til andre byggeprojekter, og det skal stoppes. Der skal være en klageadgang. Det skal borgerne ikke afskæres fra. Det er under al kritik, slutter Maria Reumert Gjerding.