Ryesgade løber parallelt med søerne på indre Nørrebro i København. Nummer 25 på gaden har været igennem den helt store renovering, og beliggenheden midt i det pulserende byliv med et af hovedstadens populære åndehuller som nabo har krævet ekstra omtanke.
Fra starten af renoveringen har det derfor været et klart fokus at bevare bygningens æstetiske udtryk med respekt for bymiljøet og kulturen i nærområdet, som bygningen er en naturlig del af. Samtidig har der fra bygherren været et klart ønske om at fremtidssikre ejendommen. Et af initiativerne for at fremtidssikre ejendommen har været at DGNB bæredygtighedscertificere projektet og derved have høje krav til det atmosfæriske indeklima med høj luftkvalitet, god akustik og robuste, bæredygtige materialer.
– Min personlige overbevisning er, at i fremtiden får ejendomme uden en dokumenteret bæredygtighedsprofil i form af certificering udfordringer i forhold til at kunne tiltrække lejere. Derfor valgte vi at fremtidssikre ejendommen ved at give den et kvalitetsløft med DGNB som løftestang for bæredygtige kvaliteter som for eksempel et dokumenteret kvalitetsindeklima og fokus på levetid i materialevalg. I Ryesgade 25 valgte to tredjedele af de eksisterende lejere at flytte tilbage i ejendommen efter renoveringen, på trods af en fordobling af huslejen. Det tager jeg som et tydeligt udtryk for, at vores kvalitetsløft og tilgang til renovering af ejendommen, også anerkendes af lejerne, siger administrerende direktør Morten Andersen fra Drost Fonden, som har været bygherre på projektet.
Et særligt ansvar
Direktør Mette Qvist, Green Building Council Denmark, fremhæver Ryesgade 25 som forbilledligt eksempel på et projekt, som arbejder med de allerede anvendte ressourcer i stedet for at afskrive dem ved nedrivning og forbruge nye ressourcer i nybyggeri. I den kontekst har byggesektoren et særligt ansvar, mener hun, da 40 procent af Europas materialeforbrug kommer fra byggesektoren som også generere 30 procent af Danmarks samlede affaldsmængde.
– Bygningen i Ryesgade 25 var opført meget fleksibelt, hvilket gjorde det muligt at forbedre den eksisterende ejendom og foretage udbygning via taglejligheder og udnyttelse af skyggeplagede hjørner i gården. Dermed bevares både økonomisk værdi, kulturel værdi og byggematerialerne. Ryesgade 25’s flotte score i DGNB miljøkriterierne viser, at det var en miljømæssig bedre løsning at renovere den gamle bygning end at rive ned og bygge nyt, siger Mette Qvist.