Fakta
- Arbejdet omfatter reparation af mursten og fuger, tjæring af bindingsværk, kitning, maling og eventuel udskiftning af vinduer, maling af døre, reparation af ventilationshætter samt tagrender og nedløb.
- Alt arbejde sker i tæt dialog med Raadvad Bygningsbevaring og Slots- og Kulturstyrelsen.
- Istandsættelsen forløber over flere faser. Første fase omfatter alle de sydvendte facader og løber fra september til december 2019.
- Arbejdet udføres af Center for Ejendomme, og bliver finansieret af Region Hovedstadens renoveringspulje.
Normalt kan det ikke betale sig at få lavet skønhedsoperationer, når man har passeret de 100 år. Men på Bispebjerg Hospital er situationen en anden. Her bliver der malet, spartlet og kittet til den store guldmedalje. Med et bidrag fra Region Hovedstadens renoveringspulje bliver de historiske bygninger shinet op fra top til tå, så en af Danmarks største fredede bygningsmasser kan modstå vind og vejr i mange år fremover.
– Vi har et unikt historisk hospital, hvor de smukke omgivelser altid har været omdrejningspunktet. Det forpligter, og derfor er det rigtig dejligt, at der er prioriteret midler til en omfattende istandsættelse af de fredede bygninger, siger direktør for Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Anne Jastrup.
Beskytter kulturarven
De røde murstens-pavilloner er tegnet af arkitekten Martin Nyrop, der også står bag Københavns Rådhus. Hospitalet blev indviet i 1913, og de historiske bygninger blev fredet i 2010 af Slots- og Kulturstyrelsen. Al istandsættelse og ombygning sker i dialog med styrelsen for at sikre, at de kulturhistoriske og arkitektoniske værdier beskyttes og bevares for eftertiden.
– Det er jo en af de største samlede fredninger vi har, der både omfatter bygninger, haver og veje. Man kan vel kalde det for et kulturmiljø i sig selv. Derfor er det glædeligt, at der bliver taget vare på det. Her har vi jo et hospital i fuld drift, der samtidig er fredet, og vi har en fin dialog med hospitalet om, hvordan vi får det til at fungere, siger Birte Skov, arkitekt og specialkonsulent, Slots- og Kulturstyrelsen.
Guldgrube i kælderen
På etagen under smeden er bygningssnedkeren i gang med sætte nye trælister op. Hvis træværket er særligt medtaget, er der hjælp at hente i kælderen under Bispebjerg Hospital. Her har hospitalets driftsfolk gennem årene gemt de originale byggematerialer, som kan hentes frem, når murværk, vinduer og fliser skal repareres.
Her har hospitalets driftsfolk gennem årene gemt de originale byggematerialer, som kan hentes frem, når murværk, vinduer og fliser skal repareres.
– Det er lidt af en skattekiste af gamle materialer, vi har liggende. Når tømreren mangler en særlig vinduesliste i lærketræ, finder vi den frem fra gemmerne, i stedet for at han skal fremstille det på ny. På den måde sparer vi både tid og penge, når vi istandsætter, siger Michael Schiller, der er driftsleder på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.
Helende haver
Istandsættelsen forventes at vare året ud. Så står bygningerne klar til, at anlægsgartnerne kan gøre deres indtog i patienthaverne, der omkranser pavillonerne. Haveanlægget på Bispebjerg skal fra 2020 revitaliseres med en milliondonation fra Den A.P. Møllerske Støttefond. Haverne bliver dels ført tilbage til havearkitekt Edward Glæsels oprindelige tanker om helende havekunst, og samtidig bliver de opgraderet og indrettet til moderne hospitalsbrug.
Fra 2022 og langt ind i fremtiden vil de fredede bygninger og haver på Bispebjerg atter fremstå som et smukt samlet hele til glæde og gavn for patienter, pårørende og medarbejdere.