I 2024 venter kravene til ESG-rapportering for større virksomheder i bygge- og anlægsbranchen.
ESG står for Environment, Social, Governance og dækker blandt andet over selskabers forbrug og CO2-udledninger, sociale forhold, medarbejdere, menneskerettigheder mm.
For at sikre, at tegnestuens bæredygtighedsstrategi er en integreret del af deres rådgivning, drift og styring, har Ginnerup Arkitekter allerede lavet sin egen.
ESG-rapporten er nemlig et vigtigt redskab i forhold til at få databaserede indikatorer for egne medarbejderforhold, egen miljøpåvirkning og ledelseskultur, lyder vurderingen fra arkitekt og partner Trine Mouritsen:
– Når de store europæiske virksomheder fra 2024 skal udarbejde ESG-rapporter i forbindelse med deres årsregnskaber, så kommer det for alvor til at stille krav til deres bæredygtige adfærd og drift.
Hun tilføjer:
– Ginnerup Arkitekter har frivilligt forpligtiget sig til at følge de kommende europæiske krav allerede i 2022, dels for at sende et tydeligt signal om, at vi er en aktiv part i den grønne omstilling, og dels for at sikre, at vi kan støtte op om de krav, vores største kunder bliver mødt af i forbindelse med den nye europæiske lovgivning.
Frokosten fylder
For Ginnerup Arkitekter har det mest overraskende været, at frokostordning fyldte meget i det samlede CO2-regnskab – til trods for, at den er lokalt produceret og til dels vegansk og vegetarisk.
Desuden er tegnestuen blevet opmærksom på, at selv om virksomheden er centralt placeret tæt på offentlig transport, så bruger den forholdsvis meget CO2 ift. kørsel til og fra byggepladser. Imens de lokale byggepladser kan nås på tegnestuens to firmacykler, så er de fortsat nødt til at køre til nogle af byggepladserne.
Bevidstheden om det høje forbrug betyder, at tegnestuen kan optimere på denne del af deres drift – små tiltag, der alle tæller i tegnestuens samlede CO2-regnskab.
Vil flytte mange lidt
Som en del af arbejdet ESG-rapporten har tegnestuen blandt andet sat fokus på efteruddannelse.
Det har resulteret i, at tegnestuen ud af en medarbejdergruppe på 21 nu tæller blandt andet to certificerede rådgivere i bæredygtigt byggeri samt DGNB-konsulenter, en brandrådgiver, en certificeret IKT-leder samt hele syv certificerede projekteringsledere.
– Vores mål er, at den holdningsbaserede rådgivning med fokus på bæredygtig arkitektur vil flytte mange lidt snarere end få udvalgte bygherre meget. Med den bredt forankrede uddannelsesstrategi sikrer vi, at vores medarbejdere kan rådgive bygherrer til at træffe, bæredygtige beslutninger i hvert eneste byggeprojekt, siger Trine Mouritsen.
Hun tilføjer, at det samtidig har stor betydning for medarbejdernes trivsel, når de bliver styrket fagligt og menneskeligt og via deres efteruddannelser oplever, at de kan rådgive og bidrage til den grønne omstilling.