Blå Kors har drevet varmestue og herberg i Bethaniagade i 30 år, og deres bygninger var både nedslidte og uhensigtsmæssigt indrettet. Derfor er Herning Kommune trådt til med en hjælpende hånd. Kommunen har købt grunden og bygger ny varmestue og herberg. Ligeledes er der blevet plads til 10 skæve boliger i projektet. Blå Kors vil fortsat stå for driften, når byggeriet står færdigt.
Herning Kommune har valgt Skala Arkitekter til at gøre visionerne til virkelighed. De har som totalrådgiver udarbejdet projektet i samarbejde med Ingeniørgruppen Vestjylland.
‘Skæve boliger’, der passer ind i området
I det nye byggeri bliver der plads til varmestue med tilhørende køkken, der kan fungere som samlingssted for byens udsatte borgere. Ligeledes indrettes herbergpladser, der kan give midlertidigt husly til 6 personer. Endeligt indrettes der 10 såkaldte ‘skæve boliger’ i de øvrige etager. Boligerne bliver på 1,5 værelse med eget køkken.
Projektet omfatter i alt opførelse af ca. 1.000 m2 nybyggeri. Mod Bethaniagade opføres randbebyggelse i tre etager, der indpasses i forhold til naboejendommene. Og bygningen nedtrappes med bagbebyggelse i en til to etager. Arkitektonisk skal bygningen komplementere den eksisterende bebyggelse i området. Der er således valgt en rød tegl fra Egernsund Tegl, der matcher de omkringliggende bygninger.
Udsmykket facade og grønne tiltag
De nye bygninger til Blå Kors støttes af både Statens Kunstfond og Realdania. Med midlerne af kunstfonden har kunstneren VOS fået opgaven at udsmykke facaden i stueplan. Her vendes og bearbejdes stenene, og der tilføjes keramiske elementer. VOS, der går under det borgerlige navn Thomas Poulsen, har i øvrigt erfaringer fra lignende byggeri – nemlig Mændenes Hjem i Istedgade.
Med midlerne fra Realdania er der blevet mulighed for forskellige tiltag på bæredygtighedsområdet. Der er udarbejdet LCA-analyse, og bygningen opføres efter energikravene i BK2020. Derudover er der regnvandsopsamling, grønne tage og FSC-certificeret træ.
Herbergets nuværende beboere er midlertidigt genhuset, og de eksisterende bygninger er nedrevet. Thyholm Murer er valgt som hovedentreprenør og er så småt ved at gøre byggegrunden klar til det nye byggeri.
Ifølge planen er bygningen klar til indflytning næste efterår.