Når man i 2016 skal udskifte vinduer i et klassisk byggeri fra 1940’erne, så kan det være noget af en udfordring at finde de vinduer, bygningen oprindeligt blev bygget med. Både udseende, materialer og stil ændrer sig markant med tiden.
Den udfordring oplevede man i Svendborg, da der i løbet af maj og juni skulle udskiftes 140 vinduer i beboelsen på Rødeledsvej. Byggeriet blev opført i 1940’erne, og godt nok blev vinduerne skiftet i 1970’erne. Men de store brune vinduesrammer var slidte og slet ikke valgt med respekt for byggeriets oprindelige udseende.
Det er ofte svært at værne om den oprindelige byggestil, når der skal renoveres.
Tømrermester Claus Lægsgaard CLC Tømrer og Glarmesterfirmaet
Værn om historien
Tømrermester Claus Lægsgaard fra CLC Tømrer og Glarmesterfirmaet i Svendborg har stået for udskiftningen af de mange vinduer. Hos vinduesproducenten Velfac fandt man den type vinduer, som passede til byggeriet, fortæller han.
– Det er ofte svært at værne om den oprindelige byggestil, når der skal renoveres. Men med de vinduer, vi har fundet til byggeriet på Rødeledsvej, er det fyldt ud lykkedes. Bygningerne er tilbage i deres oprindelige udseende, siger han og tilføjer:
– Svendborg Kommune havde nogle specifikke krav, som Velfac levede op til. Både stilmæssigt, men også energiteknisk. Det kan være svært at finde et produkt, der lever op til begge dele. Men det er lykkedes her, siger tømrermesteren.
Et godt match
Vinduerne, som er brugt til byggeriet på Rødeledsvej, er en del af Velfacs Classic serie. Et vindue, som ifølge salgskonsulent ved Velfac, Kenneth Hansen, er blevet særdeles populært, fordi det er helt unikt.
– Vinduet lever energimæssigt op til 2020-kravene i bygningsreglementet og er særligt udviklet til udskiftning i klassiske danske bygninger. Vinduerne egner sig godt til byggeri fra 1840 til 1940, men også til nybyggeri i klassisk stil, fortæller Kenneth Hansen.