Om Akuthuset
- – Akuthuset er det største delprojekt i Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg med et budget på 1,66 mia. kr.
- – Det samlede projekt til 4 mia. kr. omfatter desuden Ny Psykiatri Bispebjerg også Laboratorie- og Logistikbygningen, som er ved at blive opført, og et parkeringshus, der blev indviet i 2015.
- – En omprioritering betyder, at Akuthuset bliver 6.800 kvadratmeter større, totalt ca. 75.000 kvm. Dermed kan flere ambulatorier rummes i Akuthuset, og sengene fra Frederiksberg Hospital kan flyttes allerede i 2021. Projektet afsluttes også et år tidligere, nemlig i 2024.
- – Akuthuset er tegnet af KHR Arkitekter, WHR Architects Europe og Arup Denmark med underrådgiverne Sweco, Schønherr og Lohfert & Lohfert.
Det er netop blevet godkendt af Regionsrådet i Region Hovedstaden, at Akuthuset på Nyt Hospital Bispebjerg bliver 100 ambulatorie-rum større end planlagt, hvilket vil sige, at projektet vokser med 6.800 kvadratmeter Samtidig forventes byggeriet færdigt cirka et år tidligere. Det oplyser Nyt Hospital Bispebjerg i en pressemeddelelse.
Det større byggeri opnås i praksis ved at bygge en ekstra etage på fire af de seks sengetårne i Akuthuset. Derved bliver der plads til flere ambulatorier i fremtidens hospital, hvoraf mange ellers skulle placeres i de gamle pavilloner. Finansieringen opnås ved i første omgang at undlade at renovere pavillonerne. Til gengæld vil Akuthuset kunne rumme alle sengene fra Frederiksberg Hospital to år tidligere end forventet. Dermed sparer hospitalets drift et ganske stort beløb. Frederiksberg Hospital vil fortsat have fuld ambulant funktion frem til udgangen af 2024, men sengene bliver samlet på Bispebjerg allerede i slutningen af 2021.
Fleksibelt byggeri
– Det er et helt unikt projekt, der kan det her. Akuthuset er så fleksibelt, fordi vi har en base med de tunge funktioner, som er adskilt fra sengetårnene. Der er den samme logiske adgang til logistikken, lige meget hvor høje sengetårnene er. Samtidig er sengeafsnittene designet, så de også kan være velfungerende ambulatorier, kontorer og intensivafsnit. Vi kan altså let flytte rundt på etagerne i sengetårnene, siger vicedirektør Claes Brylle Hallqvist fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, der er ansvarlig for byggeriet af det store byggeprojekt til cirka fire milliarder kroner.
En af årsagerne til ændringen er, at hospitalets behov for ambulatorier har ændret sig. Den ambulante aktivitet er steget med 16 procent på to år, og 65 procent af patienterne er i dag indlagt mindre end 24 timer. Den øgede ambulatorie-aktivitet betyder, at det ville blive meget dyrt at renovere pavillonerne, fordi der skulle indrettes mange flere rum end oprindeligt planlagt. Derfor er det på mange måder mere hensigtsmæssigt at bygge helt nye ambulatorier i Akuthuset.
Atypisk ændring
I en tid hvor de fleste hospitalsbyggerier skærer ind til benet, kan det være en overraskende udmelding, at Akuthuset bygges større, men det kan ifølge Claes Brylle Hallqvist lade sig gøre, fordi projektet på et tidligere tidspunkt er blevet optimeret.
– Allerede inden de første streger blev slået, havde vi skåret 14.000 kvadratmeter væk ved at forstå hospitalets processer og optimere dem. Det er langt dyrere at gøre på et senere tidspunkt, og det, vi tilføjer nu, er optimerede kvadratmeter. Vores udbudsstrategi med at få specialister på hvert delprojekt har også båret frugt, så vi har kunnet optimere hver en lille del, siger Claes Brylle Hallqvist.