Brorfelde Observatorium
- Brorfelde Observatorium var i perioden 1953-1996 arbejdsplads for astronomer, studerende, håndværkere og andet personale. I takt med at teknologien blev digitaliseret, blev det verdenskendte kikkertbyggeri på Brorfelde mindre nødvendigt, og observatoriet lukkede i 1996.
- I 2016 åbnede observatoriet igen – nu som et opdagelsescenter med fokus på astronomi, geologi, teknik og natur. Brorfelde Observatorium bliver hver dag udforsket af skoleelever, virksomheder, foreninger og mange andre.
- Alle bygninger er fredet og som det eneste sted i Danmark er også nattemørket fredet.
På en bakketop lidt syd for Holbæk ligger et lille observatorium med en særlig historie. Brorfelde Observatorium blev i 1953-1964 opført for Københavns Universitet af arkitekt Kaj Gottlob og landskabsarkitekt Georg Georgsen.
Indtil 1996 spillede Brorfelde Observatorium en væsentlig rolle i den danske og internationale forståelse af astronomi, og både astronomer, studerende og håndværkere havde deres daglige gang på Brorfelde Observatorium, der var en levende arbejds- og forskningsplads. Døgnet rundt var observatoriet bemandet af mennesker, der brændte for astronomien.
– Det er den sjæl, vi har forsøgt på én gang at genskabe og bevare. Med stor respekt for observatoriets historie og grundlæggerne, fortæller Arne Kvorning, direktør hos Kvorning design og kommunikation, der i løbet af 2016 stod for indretning og tematisering af foyer og en lang række publikumsorienterede rum på Brorfelde Observatorium.
At skabe en oplevelse
En lukningen i 1996 betød, at Brorfelde Observatorium lå glemt hen. Men en fredning i 2009 og et salg til Holbæk kommune satte en proces i gang. En omfattende renovering blev sat i værk med målet om at gøre observatoriet til et attraktivt udflugtspunkt for alle med interesse for himlen, stjernerne og Brorfelde Observatoriums historie.
Kvorning fik totalentreprisen på indretningsopgaven, og designbureauet blev hurtig sporet ind på, at AV skulle være i højsædet for at skabe den oplevelse, de ønskede at give til de fremtidige besøgende på observatoriet.
– Vi ledte derfor efter en samarbejdspartner, der kunne understøtte denne vision, og valget faldt på Informationsteknik, vi har samarbejdet med tidligere, og som har mange års erfaring med AV- og it-løsninger til blandt andet museer og udstillinger, fortæller Arne Kvorning.
Direktøren fremhæver især kombinationen af den høje autenticitet og moderne teknologi som den største udfordring i projektet. For at kunne imødekomme dette blev Informationsteknik trukket ind i renoveringsprojektet allerede i planlægningsfasen.
– Respekten for de historiske rammer var vigtig, så vi trak på medarbejdernes tekniske knowhow og erfaringer fra tidligere projekter for at komme frem til, hvordan vi kunne inkorporere ny teknologi til at understøtte historiefortællingen, men samtidig gøre det så usynligt, at det ikke greb ind i den sjæl, der hviler over omgivelserne, fortæller Jens Thulstrup, direktør hos Informationsteknik.
Autentisk udflugtsmål
Ved hjælp af flere mock ups og testopstillinger kom Informationsteknik og Kvorning sammen frem til de rette løsninger til observatoriet. Blandt andet gamle tv-kabinetter, der blev udstyret med moderne fladskærme, så de giver illusionen af at se billeder på et billedrørs-fjernsyn fra 60’erne, og skjulte projektorer der ved hjælp af tekst og billeder fortæller historier på observatoriets vægge. Dertil kom intelligent lys, der sammen med resten af installationen først tænder, når der kommer besøgende på observatoriet. Dette for at spare for strømmen og derved gøre museet så miljøvenligt som muligt.
Publikum har taget godt imod Brorfelde Observatorium, der er blevet et yndet udflugtsmål for både skoleklasser, foreninger og andre med interesse i astronomi og lokalhistorie. Således har flere end 20.000 besøgende allerede lagt vejen forbi bakketoppen. Og senest er arbejdet omkring renoveringen af observatoriet blevet indstillet til Renover-prisen, der er stiftet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond.