For nylig åbnede Velux Danmark for bestilling af virksomhedens klassisk tagvindue GVR til historiske bygninger.
Målet med det nye produkt er at bygge bro mellem fortidens byggeskik og vore dages krav til energi og komfort. Arkitekt Merete Lind Mikkelsen er ekspert i at udvikle det historiske byggeri og har i forbindelse med udviklingen af det nye tagvindue bidraget med sin store viden på området. Hun glæder sig over Velux Gruppens nye tiltag for at styrke den danske bygningsarv.
Vi har valgt at levere vindue og inddækning i zink og kobber, fordi begge materialer ofte allerede er en del af de gamle tage.
Produktudviklingsdirektør Klaus Lorentzen Velux Gruppen
– Dette nye tagvindue beviser, at det principielt er muligt at udvikle et tagvindue, der komplementerer æstetikken og de eksisterende materialer i historiske bygninger og samtidigt sikrer et højt niveau for indeklimaet, siger hun.
Karakteristiske detaljer
Centralt for udviklingen af det nye klassiske tagvindue GVR har været at skabe et udtryk, der er stærkt forankret i den historiske arkitektur. Hensigten har først og fremmest været at producere et tagvindue, der smukt og upåagtet kan smelte sammen med den historiske arkitektur.
Det har gjort opgaven til en både udfordrende og lærerig proces, forklarer direktør for produktudvikling i Velux Gruppen, Klaus Lorentzen.
– Når man udvikler et ovenlysvindue, fokuserer man normalt mest på alt det, der foregår inde i boligen. Det er jo oftest det, der betyder mest for os mennesker. I dette tilfælde har det ydre haft ekstra højt fokus. For eksempel har vi valgt at levere vindue og inddækning i zink og kobber, fordi begge materialer ofte allerede er en del af de gamle tage, blandt andet som tagrender eller inddækninger. Zink og kobber patinerer også smukt med alderen og opnår dermed større autenticitet, siger han.
Historisk afsæt
Selvom det nye klassiske tagvindue GVR er designet til at sætte historien i scene, indeholder det samtidigt en række egenskaber, der kan hjælpe bygherre og boligejere med at udnytte bygningens fulde potentiale.
Mange projekter, der vedrører bevaringsværdige og ikke-klassificerede bygningsværker, omfatter således store loftrum, der umiddelbart kan konverteres til beboelse eller kontorareal, og som kan være med til at skabe et yderligere finansieringsgrundlag for bygningens ejere. Her kan tagvinduet vise sig at blive en vigtig brik til at gøre projektet rentabelt.
– Vores nye klassiske tagvindue GVR er udviklet med særligt fokus på også at blive anvendt i opvarmede rum. Hele konstruktionen bygger på vores årelange erfaring med energi og komfort, og det betyder alt, hvis du som bygherre eller boligejer drømmer om at benytte eller inddrage loftet til enten beboelse, kontor eller værksted. Pludselig kan bevaring af vores bygningsarv vise sig at blive til bygningsudvikling ? og det er ikke uvæsentligt, når vi taler om bevaringsværdige ejendomme, bemærker Klaus Lorentzen.
En væsentlig brik
Ud af Danmarks samlede bygningsmasse på ca. fire mio. bygninger, er de 9.000 fredede og de 355.000 vurderet som bevaringsværdige. Inden for det kommende årti anslår eksperter, at en væsentlig del af disse vil kræve omfattende restaurering, hvis ikke bygningerne skal forfalde helt og deres kulturhistoriske værdi gå tabt.
– Der er ingen tvivl om, at store dele af vores historiske bygningsarv vil være truet, hvis ikke vi får skabt de nødvendige løsninger i dag. Stadig flere bygninger har for længst passeret deres første århundrede, og det gør det til en udfordring, hver gang håndværkerne skal forsøge at eftergøre fortidens byggetraditioner og samtidigt sikre bygningen for fremtiden. Med vores nye tagvindue bidrager vi til at bevare den arkitektoniske kulturarv – ikke kun de store monumenter, men også helt almindelige byhuse. Derfor tror vi på, at vores nyhed kan få ganske stor betydning for området, siger Klaus Lorentzen.