Det er nok de færreste danskere, der ved, at Nyborg Slot har været ramme om væsentlige begivenheder i danmarkshistorien, og at det er landets ældste borg, der stammer helt fra 1170, den tid hvor Valdemar den Store og Absalon styrede Danmark.
På Nyborg Slot kan man i dag se salen, hvor der blev holdt “Danehof”, den tids parlament, og det sted hvor Danmarks første grundlov er underskrevet.
Det var også på Nyborg Slot, at fundamentet for Kalmarunionen blev lagt. Det sidste Danehof i Nyborg blev holdt i 1413.
Nu skal der ske noget for at fremhæve den del af vores fælles historie, og derfor har kulturminister Marianne Jelved har bedt Folketingets Finansudvalgets om 40 millioner kroner til at igangsætte et projekt med restaurering og nybyggeri på det gamle slot.
Penge fra fonde
Den samlede pris for projektet forventes at løbe op i cirka 270 millioner kroner, og resten af pengene kommer fra donationer fra A.P. Møller Fonden og Realdania med hver 100 millioner kroner samt bidrag fra Nyborg Kommune.
Projektet omfatter restaurering af Kongefløjen, der er i dårlig stand, restaurering af vagttårnet, udformning og indretning af torvet samt opførsel af nybyggeri, der skal formidle slottets, fæstningens og torvets historiske betydning ved at bygge nyt og historisk sammen til en helhed.
1665 kvadratmeter
Restaureringen omfatter primært restaurering af bjælkelag, terrændæk samt tag og fag. Dertil kommer udskiftning af installationer, brandsikring og forbedring af flugtveje.
Nybyggeriet omfatter fortolkning af den tidligere borgstruktur og skal skabe rammerne for nye udstillingsfunktioner:
– Det konkrete nybyggeriprojekt afhænger af konkurrenceforslagene, men der forventes opført cirka 1.665 kvadratmeter nybyggeri. Det nye byggeri vil indeholde ankomst, billettering, udstillingsfaciliteter samt faciliteter til foredrag og oplæg. Herudover forventes nybyggeriet at skabe tilgængelighed til Kongefløjens stokværk. Udover de bygningsmæssige udvidelser omfatter projektet nyfortolkning af ude arealer, som eksempelvis borggården, rådhuspladsen samt broforbindelse mellem by og slotsområde, forklarer Marianne Jelved i det såkaldte “aktstykke”.