Nykredit har siden 1987 uddelt én af verdens fornemste arkitekturpriser – Nykredits Arkitekturpris -til arkitektvirksomheder eller arkitekter, som – gennem deres værker – har gjort noget særligt for arkitekturen.
I 1991 kom Motivationsprisen, som uddeles til talentfulde yngre arkitekter, som har gjort sig bemærket i branchen, og fra 2015 uddeles Nykredits Bæredygtighedspris, hvor modtagerne, foruden ovenstående, skal have haft særlig fokus på, at arkitektur, miljø og klima går op i en højere enhed.
Tegnestuen Vandkunsten har de seneste 40 år været i front for en gennemgribende ressourcebevidsthed kombineret med arkitektur af høj kunstnerisk kvalitet.
Arkitekt MAA Dorte Mandrup-Poulsen Formand for prisudvalget
Prisen overrækkes af kulturminister Mariane Jelved på onsdag den 28. maj hos Nykredit.
– Tegnestuen Vandkunsten har de seneste 40 år været i front for en gennemgribende ressourcebevidsthed kombineret med arkitektur af høj kunstnerisk kvalitet. Deres værker har dannet skole for en hel generation og har på overbevisende måde vist, hvordan vi får det bedste ud af de færreste ressourcer – og det langt før begrebet bæredygtighed var til, siger Dorte Mandrup-Poulsen, formand for prisudvalget arkitekt MAA.
Langvarig fokus
Tegnestuen Vandkunsten er meget stolte over at have modtaget den første Bæredygtighedspris, da tegnestuen har beskæftiget sig med bæredygtighed i byggeri og planlægning længe før end det blev almindelige krav i konkurrencer, byggeprogrammer og lovgivning.
Det meget langvarige fokus afspejles i en nuanceret og kritisk tilgang til begrebet og de metoder, der anvendes til opnåelse af bæredygtighed. Vi arbejder altid med fokus på passive og lavteknologiske strategier. Dels fordi det er vores overbevisning, at det er vigtigt at forfølge sociale og brugsmæssige mål sideordnet med ressourcebesparende foranstaltninger, og dels fordi den type opgaver, vi arbejder med ofte er baseret på et stramt budget.
Første demonstration
Senest har Tegnestuen Vandkunsten vundet Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikters åbne arkitektkonkurrence om Fremtidens Bæredygtige Almene Bolig om demonstrationsbyggerier i to etaper. Her gives der et bud på en fremtidssikret og generelt anvendelig bolig- og bebyggelsestype, baseret på nutidens teknologi, økonomi og lovgivning.
FBAB-Lisbjerg bliver den første demonstration – en lille mønsterbebyggelse, der skal tage et lillebitte skridt på evolutionens vej mod en bedre byggeskik, og dermed et byggeri, hvor bæredygtighed bliver belyst fra alle sider: -boligkvaliteter, fællesskab, de afsatte midler og alle reglerne inden for bæredygtighed.