Regeringen har bebudet færre krav om brandsikring i forbindelse med byggerier. Det har længe været et ønske fra blandt andre Dansk Industri, der har peget på, at erhvervsbyggeri er væsentligt dyrere i Danmark end i vore nabolande.
Men direktør Kasper Skov-Mikkelsen fra Sikkerhedsbranchen advarer om, at de foreslåede lettelser kan føre til både dødsfald og mistede arbejdspladser, ligesom han afviser de påståede store besparelser ved færre sikkerhedskrav i nybyggeri.
Hele påstanden, om at danske regler er skrappere end i udlandet, holder simpelthen ikke. Den beregning, som Dansk Industri hele tiden vifter politikerne om næsen med, holder ikke.
Kasper Skov-Mikkelsen{break}Direktør, Sikkerhedsbranchen
– Vi er først og fremmest bange for at miste danske arbejdspladser. Vi ved af erfaring, at flere end halvdelen af de danske virksomheder, der brænder ned, enten aldrig kommer i gang igen eller flytter til udlandet. Det kan godt være, at der kan spares en lille smule på brandsikring, men det kan blive en katastrofe for den enkelte virksomhed i Danmark, siger Kasper Skov-Mikkelsen til Dagens Byggeri.
Små beløb
Han siger desuden, at der er svært at sammenligne danske og udenlandske regler for brandsikring ved byggerier.
– Hele påstanden, om at danske regler er skrappere end i udlandet, holder simpelthen ikke. De svenske regler er eksempelvis skrappere på nogle punkter og lempeligere på andre punkter. Og i Tyskland har de enkelte forbundslande deres egne regler. Den beregning, som Dansk Industri hele tiden vifter politikerne om næsen med, holder ikke. Der er lavet et studie for nogle år siden, der kom frem til, at det var fem procent dyrere at bygge i Danmark, men med variable parametre. De fem procent kan ikke bare spares fuldstændig væk, så vi taler altså om ganske små beløb i besparelser, forklarer Kasper Skov-Mikkelsen videre.
Kan koste liv
Samtidig peger han på, at besparelser på brandsikkerheden kan koste liv.
– Det gør brande hvert eneste år, og lemper vi på de regler, som Dansk Industri ønsker, har det ikke mindst noget at gøre med brandfolkenes sikkerhed. De regler, der lægges op til, er udelukkende designet til at sikre, at folk kommer ud fra en brændende bygning, men der er ingen, som har tænkt på sikkerheden for de brandfolk, der skal ind i bygningerne for at slukke ilden. Det er jo også sådan, at det allerede inden, det brænder, kan koste danske arbejdspladser at lempe på sikkerheden, fordi der er mange mennesker beskæftiget med dels at installere brandsikkerhedssystemer og dels servicere dem, slutter Kasper Skov-Mikkelsen.