Dobbelt risiko for arbejdsulykker i byggeriet

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen vil ifølge Christian Juhl fra Enhedslisten inden sommerferien komme med et udspil for byggebranchen.
Iføjge Enhedslistens Christian Juhl vil beskæftigelsesministeren inden sommerferien komme med et udspil om sikkerhed i byggebranchen. Pressefoto: Andreas Bro.
Iføjge Enhedslistens Christian Juhl vil beskæftigelsesministeren inden sommerferien komme med et udspil om sikkerhed i byggebranchen. Pressefoto: Andreas Bro.

Christian Juhl peger på, at arbejdsulykkerne i byggeriet stiger alvorligt – fra 4.539 ulykker i 2011 til 5.177 ulykker i 2016.

– Der er dobbelt så stor risiko for at blive udsat for en arbejdsulykke i byggeriet, end der er i andre brancher. Seks procent af lønmodtagerne i Danmark arbejder i byggeriet, men halvdelen af Arbejdstilsynets indsats foregår i denne branche. Derfor havde SF og Enhedslisten før weekenden kaldt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i samråd, hvor ministeren erkendte, at forholdene er uholdbare, og at vi ikke kan vente på det udvalgsarbejdet, som forligskredsen har igangsat, siger Christian Juhl.

Rystede på hovedet

Han kalder det fornuftigt, at ministeren har erkendt, at Arbejdstilsynet skal gennemgå hele byggepladsen, når de er på kontrol, og ikke som nu, hvor en enkelt virksomhed besøges, og kun enkelte forhold undersøges:

– Det har fået mange til at ryste på hovedet på de større byggepladser, fordi Arbejdstilsynet, når de kom på besøg, bare forbigik nogle virksomheder og kun talte med en enkelt virksomhed. Det er dog nødvendigt, at Arbejdstilsynet får tilført flere ressourcer til nyansættelser for at kunne løse opgaven. Men hertil rakte ministerens erkendelse ikke. Det på trods af, at der i Fonden til Forebyggelse og Fastholdelse ligger mere end 1,2 milliarder kroner og samler støv. Byggebranchen er den branche med det næsthøjeste ulykkestal pr. tusind medarbejdere, siger Christian Juhl til Dagens Byggeri.

Oplysning

Ministeren peger også på, at der skal iværksættes en oplysningsindsats om sikkerhedsarbejdet og reglerne i forhold til de små – og mellemstore virksomheder i byggesektoren:

– Samtidig vil ministeren sikre en deling af de gode eksempler i arbejdsmiljøet. Man behøver ikke sprede historier om de dårlige eksempler. I enhver branche er noget af det, der rygtes hurtigst og mest effektivt, hvis en nabovirksomhed har fået en bøde eller påbud. Der er jo ofte flere virksomheder på en byggeplads. Der findes en gruppe af virksomheder, der ikke tager sikkerhedsarbejdet alvorligt, mens andre virksomheder arbejder systematisk med det forebyggende arbejde. Der er især en gruppe mindre virksomheder med udenlandsk arbejdskraft, som ikke forstår de danske regler. Hvis vi ikke gør noget, underminerer de andre virksomheder, som måske tager lidt mere for arbejdet, men til gengæld har arbejdsmiljøet i orden, siger Christian Juhl.

Bedre sikkerhedsuddannelse

Enhedslisten og SF vil indføre pligt til, at der i alle virksomheder med mindst fem ansatte skal findes arbejdsmiljørepræsentanter. Grænsen er i dag 10 ansatte:

– Desuden foreslog vi, at uddannelsen af både arbejdsledere og arbejdsmiljørepræsentanter skal forbedres. Disse forslag vandt dog ikke gehør hos ministeren. Arbejdsmiljørepræsentanter er ofte starten på at få mere gang i det forebyggende arbejde. Hvis det kombineres med, at fagforeningerne får fri ret til at komme på byggepladserne, kan det medvirke til en endnu mere effektiv kontrol, slutter Enhedslistens arbejdsmiljøordfører.

Ministeren vil inden sommerferien fremlægge en konkret plan for styrkelse af sikkerhed og arbejdsmiljø på byggepladserne.

Der er dobbelt så stor risiko for at blive udsat for en arbejdsulykke i byggeriet, end der er i andre brancher. Seks procent af lønmodtagerne i Danmark arbejder i byggeriet, men halvdelen af Arbejdstilsynets indsats foregår i denne branche.

Relateret indhold