På AU Engineering i Aarhus har man oplevet en betydelig stigning i antallet af kvinder, der går ingeniørvejen indenfor byggeriet.
Samlet set er der en fremgang på 24 procent i antallet af kvinder, der er blevet optaget på diplomingeniøruddannelserne indenfor bygningsdesign og bygningsteknik.
I alt er 37 procent af de optagede på de to studier kvinder. På bygningsdesign har kvinderne endda lagt sig i førertrøjen med over 60 procent af studiepladserne, og den udvikling glæder udviklingschef for bygningsteknik og bygningsdesign på Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, Kasper Lynge.
– Som med alt andet i livet vil vi gerne have balance i tingene, og vi tror på at det mest optimale er ligevægt mellem kønnene. Det skaber et balanceret studiemiljø. Det er sjovere at være i et varieret studiemiljø, og det kan måske endda være med til at holde frafaldet nede, siger Kasper Lynge.
Det glæder også Louise Pihl, der er underdirektør i Dansk Byggeri.
– Vi vil gerne have, at der kommer flere kvinder i byggebranchen, og det gælder selvfølgelig også i byggeledelsen. Det handler om, at vi gerne vil have så meget kvalificeret arbejdskraft som muligt, og rekrutteringspotentialet bliver bare større af, at kvinderne også er med, siger Louise Pihl.
Samtidig går udviklingen den rette vej for de bygningstekniske uddannelser over hele linjen. En opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at 29 procent af de nye studerende på byggetekniske uddannelser i år er kvinder, imens det var 25 procent sidste år.
Godt på vej mod balance
Imens bygningsdesign er domineret af kvinder, er det omvendt på bygningsteknik. Her er blot 22 procent af de studerende, der starter i slutningen af august, kvinder. Selv om begge uddannelserne er ingeniøruddannelser i sin kerne, så tiltrækker bygningsdesign altså fortsat flest kvinder – særligt på grund af designdelen.
– Der har altid været flere kvinder på bygningsdesign. Man kan sige, at bygningsteknik er mere ingeniør-ingeniør, imens bygningsdesign også bevæger sig over i arkitekturen, og underviserne på designdelen er også arkitekter, og det ser ud til, at det bare tiltrækker flere kvinder, siger Kasper Lynge.
Det billede genkender Louise Pihl.
– Kreativitet og design appellerer ofte til kvinder. Kvinder søger typisk uddannelser med design eller andre kreative elementer, så det handler om at vise, at kreativitet og design også kan indgå i de uddannelser, hvor det ikke står i titlen, siger Louise Pihl.
Afstanden fra 22 procent til 60 procent til trods mener Kasper Lynge dog godt, at det kan lade sig gøre at få balance mellem kønnene på begge uddannelser.
– Det er et mål i sig selv, at vi opnår en 50/50-fordeling på begge uddannelser. Det kan sagtens være, at vi kommer derhen, men det kommer nok til at tage lidt længere tid. Med det fokus, der er på naturvidenskaben lige nu, så ser det dog ikke urealistisk ud, siger han.
Kvinder vil også redde verden
Der er ifølge Kasper Lynge flere grunde til, at kvinderne søger mod ingeniørstudierne. For det første har der været en kulturændring de sidste år, som har gjort det mere prestigefuldt at være ingeniør.
– De naturvidenskabelige fag er for alvor begyndt at slå igennem blandt kvinderne. Der er mange af fremtidens udfordringer med klima og bæredygtighed, som kan løses af ingeniører, og det vil kvinder selvfølgelig også være med til, og så bliver det ikke opfattet som en uddannelse, der kun bliver taget af meget nørdede typer, siger Kasper Lynge.
Ud over at ingeniøruddannelsen åbner dørene for en bred vifte af jobs, så er den tryghed, der ligger i jobsikkerheden, ligeså tiltalende for kvinder som for mænd, siger Kasper Lynge.
– De unge mennesker i dag er ikke tilfredse med bare at tjene penge. De vil have tryghed, sikkerhed og så skal der være mulighed for at gøre en forskel. Det at være ingeniør er ved at blive meget velanset, og vi er ved at få lagt vores nørdede ry fra os, siger Kasper Lynge.