Energiforum Danmarks “Energi- & miljøpris”
- Ved udvælgelsen lægger man vægt på, at prisen gives til en person/virksomhed.
- Vedkommende eller virksomheden skal have opnået væsentlige resultater ved målrettet arbejde på energiområdet.
- Man skal desuden have formået at udbrede kendskabet til resultater og metoder til en videre kreds uden for virksomheden.
- Modtageren kan vælges såvel inden for private som offentlige virksomheder og institutioner.
- Kriteriet for modtagervalget kan eventuelt understøtte strømninger og ideer, som er aktuelle for Energiforum Danmark.
Gennem årene har Thomas Rysgaard fra Bygningsstyrelsen høstet mange energibesparelser ved at rette fokus på de tekniske installationer.
Han opdagede hurtigt, at energibesparelsespotentialet i løbende indregulering og god styring var og er enormt. Men at det også gjaldt i helt nyopførte bygninger, vakte frustrationer. Det blev starten på Thomas Rysgaards passion for at udvikle performance-test-metoderne, hvor de tekniske fag bliver inddraget tidligere i byggeprocessen, og sættes i sammenhæng med styring af tid og økonomi. En passion og en indsats, som har inspireret mange, og har været med til at sætte øget fokus på installationernes performance i byggeriet. Derfor hædres han med Energi- og miljøprisen 2020, lyder det fra formand for Energiforum Danmark Lars Thygesen.
– Thomas Rysgaard har som en anden Don Quijote taget kampen op for et bedre byggeri med færre fejl og installationer, der performer som de skal. Hans indsats har været konstruktiv og løsningsorienteret, og hele vejen igennem har han inddraget branchen i dialog og samarbejde, lyder det.
Langt fra mål
Selvom flere og flere arbejder med eksempelvis performancetesting, er branchen stadig langt fra målet. Der er fortsat alt for mange dårlige udbud og afleveringsforretninger, og derfor er der også nye initiativer på vej fra Thomas Rysgaard. Han taler begejstret om to af de store byggeprojekter, som er flyttet fra Bygningsstyrelsen til Vejdirektoratet: Statens Naturhistoriske Museum og SDU Nyt Sundhedsvidenskabeligt Universitet. Her er performancetest sat i sammenhæng med digitale milepæle via BIM og 5D økonomistyring. Thomas Rysgaard uddyber:
– Jeg er fulgt med de største byggeprojekter til Vejdirektoratet, og her oplever jeg at kunne fortsætte udviklingen, hvor de traditioner for styring som Vejdirektoratet er kendt for, integreres med performancetest-metoderne. For at få det til at fungere i praksis, har vi koblet tingene sammen i digitale milepæle, hvor BIM-værktøjer integreret med tidsplaner og økonomistyring giver det styringsmæssige set-up, som vi har manglet. Det er kombinationen af det tekniske og det styringsmæssige, som gør forskellen, og som kompenserer for den uegnede aftaletradition.
Thomas Rysgaard er den 37. modtager af Energi- og miljøprisen, og er med prisen blandt andet kommet i fornemt selskab med Novo Nordisk, Connie Hedegaard og EnergyLab Nordhavn.
Arbejdet beskrevet
En anden årsag til, at Thomas Rysgaard er blevet begavet med prisen,skyldes, at han gerne deler sine resultater med andre. Performancetest-metoderne kan findes online, og det er der en god grund til.
– Jo flere, som kommer i gang med at bruge dem, jo hurtigere vender branchen sig til, at det er standard at benytte modellerne. På den måde får vi luget ud i antallet af projekter, som ender med at blive en kamp mellem bygherre og installatør i forhold til færdiggørelsen. Det giver mening, lyder det.
Metoderne er udviklet over de seneste fem år via en “next-practice metode”, hvor erfaringer fra projekt til projekt løbende justeres og tilpasses via det næste projekt. Når man ser på tværs af mange projekter, hvor metoderne er brugt, kan man se nogle universelle “sandheder”, som er uafhængige af projekternes størrelse. Disse “sandheder” er blevet udkrystalliseret som standarder og gjort tilgængelig for branchen på Bygningsstyrelsens hjemmeside.