Om Mediationsinstituttet
- Mediationsinstituttet er en selvejende non-profit-institution, der arbejder for at øge kendskabet til, og udbredelsen af, mediation som et alternativ til retten.
- Mediationsinstituttet er initiativtager til undersøgelser og projekter vedrørende brugen af mediation samt til udvikling og implementering af nye konflikthåndteringsmetoder. Derudover rådgiver instituttet om mediation, afholder kurser og udpeger mediatorer til alle typer sager.
Byggebranchen har en stærk tradition for at løse konflikter ved hjælp af det juridiske system frem for at finde forlig direkte imellem de stridende parter. Det konkluderer Mediationsinstituttet, der har undersøgt konflikthåndtering blandt entreprenører, bygherrer og rådgivere.
82 procent af de adspurgte mener, at advokaterne giver utilstrækkelig oplysning om muligheden for at bruge mediation via mægling udenom det juridiske system Derudover nævner institituttet et generelt lavt kendskab (80 procent) og stærke traditioner (77 procent) som andre væsentlige barrierer for mediationens udbredelse.
I sidste ende skal forandringen komme fra branchen selv
Vibeke Vindeløv, mediationsekspert og professor emeritus
En af de væsentlige barrierer på tværs af alle tre kategorier i undersøgelsen er byggebranchens stærke tradition for juridiske konfliktløsningsmetoder. Ifølge advokat og mediator, Jes Anker Mikkelsen, overvejer parterne ofte slet ikke mediation:
– Min oplevelse er, at parterne i byggebranchen næsten har en automatisk tilgang til konfliktløsning. Hvis man ikke kan blive enige, så går man i voldgift, så er det videre til syn og skøn, og så kører hele apparatet. Det er meget traditionelt, og der er ikke så mange, der tænker mediation ind, forklarer mediator Jes Anker Mikkelsen.
Lavt kendskab og fordomme
Kendskabet til mediation i byggebranchen er lavt ifølge undersøgelsen, og det skyldes angiveligt, at advokater ikke oplyser tilstrækkeligt om mediation. Undersøgelsen viser også, at branchen generelt har et lavt kendskab. Således peger 80 procent på, at mediationens fordele ikke er velkendte. Graden af risikovillighed spiller også en betydelig rolle, idet 62 procent af respondenterne mener, at mediation opfattes som risikofyldt og svært at sælge til baglandet.
30 procent af undersøgelsens respondenter har direkte erfaring med mediation. Blandt dem har 60 procent positive erfaringer med forløbet, mens kun 8 procent har haft negative erfaringer med mediation.
Aflivning af myter
Ifølge mediationsekspert og professor emeritus, Vibeke Vindeløv, er det nødvendigt at få flere af branchens parter i gang med at afprøve mediation i praksis for derigennem at aflive de mest sejlivede myter og forestillinger.
– I sidste ende skal forandringen komme fra branchen selv. De advokater og virksomheder, der har gode erfaringer, bliver nødt til at overbevise deres egne om det. Der ligger lidt en forpligtelse i det. Hvorfor ikke dele erfaringer? spørger Vibeke Vindeløv.