Kræftens Bekæmpelses solråd
- – Hold frokostpause i skyggen.
- – Arbejd i skyggen, når det er muligt.
- – Arbejde, der kun kan udføres i solen, bør foregå før klokken 12 eller efter klokken 15.
- – Tag arbejdstøj på, som dækker arme og ben, især midt på dagen.
- – Brug hjelm eller bredskygget hat og solbriller.
- – Brug solcreme de steder på kroppen, hvor dit tøj ikke dækker – og brug rigelige mængder.
- – Faktor 15 er nok i Danmark.
Ny Ph.D.-forskning viser, at håndværkere er udsat for så meget UV-stråling, at det kan øge risikoen for hudkræft. Hos Dansk Byggeri har man i anbefalinger til ansatte i bygge- og anlægssektoren, lænt sig op af en rapport fra 2006, som Kræftens Bekæmpelse og Videnscenter for arbejdsmiljø stod bag. På baggrund af de nye Ph.D. forskningsresultater, åbner Dansk Byggeri op for, at der skal ses nærmere på de anbefalinger, organisationen tidligere har udsendt.
– Forskningsresultaterne viser for mig at se, at der er noget, som vi skal have kigget nærmere på, for at vurdere, om vi skal lave nye tiltag på det her område, siger Mette Møller Nielsen, der er arbejdsmiljøchef hos Dansk Byggeri.
Det, det strandede på for nogle år siden, var, at det blev opfattet som lidt “fimset” af de mandlige håndværkere at bruge læbepomade, men den indstilling har muligvis ændret sig i dag.
Mette Møller Nielsen – arbejdsmiljøchef hos Dansk Byggeri
Læs mere om forskningsresultaterne i Håndværkere er særligt udsatte i solen.
Gennemgribende undersøgelse
Dansk Byggeri har, i sine anbefalingerne omkring kræftforebyggelse på arbejdspladserne, henvist til en rapport fra 2006, der undersøgte kræftrisici ved en bred vifte af jobs på tværs af det danske arbejdsmarked. Mængden af materiale til rapporten var blevet indsamlet i perioden mellem 1970-2003.
I undersøgelsen blev 14 håndværksfag inden for bygge- og anlægsbranchen undersøgt, og konklusionen var, at der i alle faggrupper var en øget risiko for at udvikle læbekræft. Det er den viden, Dansk Byggeri har baseret sine anbefalinger på.
Beskyt læberne
– Det, vi i Dansk Byggeri i en årrække har informeret om, er risikoen for læbekræft. Man fandt ud at, at folk i branchen havde risiko for at udvikle læbekræft, når de går ude i mange timer. Da der ikke er pigment i læberne som i huden, er læberne ekstra udsat, siger Mette Møller Nielsen.
Løsningen har derfor fra Dansk Byggeris side været, gennem kampagner, at opfordre til beskyttelse af læberne.
– Vi har i Dansk Byggeri opfordret folk til at bruge læbepomade med solfaktor, for at beskytte mod solens UV-lys. Det har dog ikke været let at få budskabet igennem. Det, det strandede på for nogle år siden, var, at det blev opfattet som lidt “fimset” af de mandlige håndværkere at bruge læbepomade, men den indstilling har muligvis ændret sig i dag, siger Mette Møller Nielsen.
Ny forskning
Den nye undersøgelse som speciallæge i arbejdsmedicin Kasper Grandahl har lavet, tager udgangspunkt i en forsøgsgruppe på knap 500, han siden 2016 har fulgt. Resultaterne viser, at folk, der arbejder udendørs i sommerhalvåret, udsættes for mere end den dobbelte mængde UV-stråling, som folk med indendørs arbejde gør. Kasper Grandahls konklusion er, at når man udsættes for den mængde UV-stråling, så bør der også være en højere risiko for at udvikle hudkræft.
Hos Dansk Byggeri er man klar til at se på den nye forskning og se på, om der laves nye anbefalinger på den baggrund.
Kræftens Bekæmpelse har i en folder givet råd til, hvad du som udendørsarbejder kan gøre for at beskytte dig mod solskoldninger. De skriver:
“Uv-stråling fra solen øger risikoen for solskoldninger på kort sigt og hud- og modermærkekræft på længere sigt, og derfor er det vigtigt, at du solbeskytter dig, når du er på arbejde”.
De generelle anbefalinger, som Kræftens Bekæmpelse kommer med, bliver også støttet op om af Dansk Byggeri.
– Vi vil også anbefale, at man smører sig ind i solcreme, når man arbejder udendørs. Og jeg tænker også, at det ligger mere i tiden, at folk husker at smøre sig ind i solcreme, inden de går ud af døren, siger Mette Møller Nielsen.