Råt & Godt er et værksted/værested i Aalborg for udsatte unge, som man forsøger at hjælpe videre ud på arbejdsmarkedet. Værestedet holder til i en gammel DSB Remise.
Nu har stedet fået 348 kvadratmeter fibergipsvæg, som deler det kæmpemæssige, industrielle rum op, og det skaber nye muligheder for de unge; visionen er at skabe en indendørs iværksætterby med praktikpladser på stedet.
Det er fire virksomheder, der er gået sammen for at skabe et rum i rummet og dermed støtte projektet: Fibergipsproducenten fermacell har leveret fibergips til den 29 meter lange og 6 meter høje væg. Paroc leverer isolering til væggen, mens Bygma i Hjørring leverer stålet til væggen. Endelig står Hustømrerne A/S for at sætte væggen op på værestedet med de donerede byggematerialer.
– Vi er glade for at være med til at støtte det gode formål i samarbejde med de andre virksomheder. I det store hele er det jo en relativt lille indsats fra os som virksomheder, men det skaber stor værdi for Råt & Godt. De får en solid væg og et rum, der kan modstå slid, slag og stød og vi er omvendt med til at skabe praktikpladser for unge, der har brug for det, siger Jesper Hove fra fermacell.
Indendørs iværksætterby
Nyindretningen skal bruges til praktikpladser på stedet. Inspireret af de populære street food-markeder, skabes en indendørs iværksætterby kaldet Urban City. Her kan lokale, kreative erhverv, som for eksempel en kunstmaler, en negletekniker eller webvirksomhed leje sig ind i en truck eller campingvogn og derfra tilbyde praktikpladser til de unge fra Råt & Godt.
At være med til at skabe praktikpladser til unge mennesker giver god mening for bygge-virksomhederne:
– At støtte Råt og Godt giver os en super spændende sponsor-konstellation, hvor vi bringer vores tømrerarbejde i spil, i en virksomhed der netop også arbejder med træ, frem for bare at donere en pose penge. Det ligger i vores profil, at vi støtter mennesker på kanten, og meget gerne lokalt, hvor vi selv kan se effekten af vores bidrag, lyder det fra Morten Mouritsen fra Hustømrerne, som i forvejen har et godt samarbejde med værestedet, blandt andet om lærlinge og praktikpladser.
Det har taget en god uges tid at få væggen på plads.
– Udover at vi er et sted, hvor de unge kan få en hverdag og blive hjulpet til en praktikplads, er det også et kulturelt samlingssted. Min vision er, at lokale virksomheder og borgere involverer sig i stedet og er med til at bære det frem, så derfor sætter vi ekstra stor pris på, at de her virksomheder er med til at realisere vores planer, siger Christian Helweg fra Råt & Godt om projektet.