Flemming Bligaard-prisen
- Den tidligere CEO for Rambøll, Flemming Bligaard Pedersen, trådte tilbage som bestyrelsesformand for Rambøll Fonden i 2020.
- Rambøll Fonden er en uafhængig dansk fond og majoritetsejer af Rambøll Group.
- Til ære for Flemming Bligaards bedrifter i sine 44 år som betjener af Rambøll og Rambøll Fonden, bliver der uddelt en pris på 500.000 danske kroner til en fremragende forsker i den tidlige karriere, hvis arbejde udgør et ekstraordinært bidrag til bæredygtig udvikling.
Byggebranchen bør i højere grad genbruge materialer og erstatte beton og stål med genbrugstræ. Det mener, Dr. Colin Rose fra University College London (UCL), som er blevet tildelt Flemming Bligaard Prisen 2020 og 500.000 danske kroner for sit arbejde med at udvikle og udbrede kendskabet til cirkulær økonomi i byggebranchen. Det oplyser Rambøll i en pressemeddelelse.
– 11 procent af verdens samlede CO2-udledning kommer fra produktion af byggematerialer – især stål og beton. Colin Roses forskning og arbejde med at få byggebranchen til at bruge en ny stærk type genbrugstræ kan hjælpe os i branchen med at nedbringe udledningen, og vi ser frem til at støtte hans arbejde, lyder begrundelsen for prisvinderen fra fondsbestyrelsesmedlem og Senior Group Director i bæredygtighed hos Rambøll, Neel Strøbæk.
Formålet med Colin Rose’s forskning er at tilbyde et alternativ til beton og stål med en ny form for massivt træ, som ikke bliver brugt på det danske marked i dag, kaldet ‘krydslamineret sekundært træ’. Det er fremstillet af meget hårdt komprimeret genbrugstræ i lag, en slags opgraderet krydsfiner. CO2-udledningen ved produktionen er halvt så høj som beton, og da træet har bundet gassen i sin vækstfase, er CO2-effekten negativ.
– Hvis samtlige nybyggede boliger i 2020 i Danmark primært var træbaserede, ville den potentielle CO2-besparelse svare til cirka 340.200 ton. Og træbygninger ville over en 50-årig periode kun udlede op til halvdelen af tilsvarende bygninger med konventionelle materialer. Træbyggeri kan derfor være med til at spille en væsentlig rolle i målet om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030, siger Neel Strøbæk.
En million ton spildt træ
Colin Rose stoppede som arkitekt i 2013 for at begynde som forsker på University College London, og her har han fortsat sit arbejde med cirkulær økonomi:
– Som arkitekt arbejdede jeg med at reducere klimapåvirkningen af mine projekter ved blandt andet at bruge genbrugsmaterialer i stedet for importerede materialer. Og jeg har arbejdet med cirkulær økonomi som forsker også. Jeg er meget taknemmelig for at modtage Rambølls støtte til at kunne fortsætte indsatsen, siger prisvinderen og fortsætter:
– På globalt plan smider vi mere end fem milliarder ton byggematerialer ud hvert år. Og bare i England, så går mere end en million tons træ til spilde årligt. Hvis vi kunne genbruge bare 10 procent af træet som krydslamineret sekundært træ, ville vi kunne bygge 10.000 boliger hvert år.
Provokerer byggebranchen
Skiftet fra stål og beton vil ikke ske fra den ene dag til den anden. Og derfor er formålet med Colin Rose’s forskning at fremme fordelene ved at genbruge og omstille materialer fra bygninger og byggepladser:
– Jeg ønsker at provokere byggebranchen og få dem til at se helt nye muligheder. Vi ser et grønt momentum over hele verden lige nu. Og inden for de næste 10 år vil det være mere attraktivt at genbruge byggematerialer som træ, siger forskeren og fortsætter:
– Men det kræver, at vi arbejder tæt sammen. En af barriererne er, at bygninger ofte rives ned, uden at vi genbruger materialerne. Det skyldes først og fremmest, at det ikke en god forretning at tage dem ned – mursten for mursten. For den CO2, som materialerne udtrykker, er ikke ordentligt værdisat, og vi tæller sjældent den CO2, der bruges på nye materialer. Vi er nødt til at se på, hvordan vi bygger, så det bliver lettere i fremtiden at adskille og genbruge materialer.
Colin Rose vil anvende legatet til at udvikle sin forskning i krydslamineret sekundært træ, og knytte endnu tættere forbindelser mellem den akademiske verden og byggebranchen.