Derfor skal flere unge, virksomheder og rådgivere kende ordningen, og et samarbejde mellem Undervisningsministeriet og Håndværksrådet om en kampagne, hvor en række elever og deres mestre fortæller, hvorfor de har valgt mesterlære-vejen, skal bane vej for flere elever på denne uddannelsesordning.
Kommunikationschef i Håndværksrådet, Frederik Faurby, fortæller til Dagens Byggeri, at elever i “Ny Mesterlære” begynder deres uddannelse direkte ude hos en mester i stedet for at begynde i et grundforløb på en erhvervsskole.
De får altså løn under hele uddannelsen, og de behøver ikke at skulle leve op til adgangskravene på 02 i dansk og matematik fra folkeskolen. Eleven skal selvfølgelig fortsat bestå overgangskravene til uddannelsens hovedforløb.
Forskellige indgange
Frederik Faurby peger på den store mangel på faglært arbejdskraft, Danmark står over for, og derfor er det vigtigt, at så mange som muligt kender de forskellige indgange til erhvervsuddannelserne:
– Når Håndværksrådet er blevet kontaktet, om vi vil være med i en kampagne for Ny Mesterlære, skyldes det nok, at det er de små og mellemstore virksomheder, der har en forholdsvis højere andel af lærlinge blandt deres medarbejdere, end det er tilfældet i de store virksomheder. Når der ikke i dag er ret mange, der tager uddannelsen via Ny Mesterlære ordningen, skyldes det nok ikke mindst ukendskab til muligheden. Det er en lille “hård kerne” af håndværksmestre, som kan se nogle i fordele i mesterlæren, siger Frederik Faurby, der dog understreger, at mesterlæren ikke er et opgør med vekseluddannelsessystemet, men et supplement, hvor de unge kan blive lidt mere motiverede, inden de skal på skolebænken.
Giver mening
Han slår samtidig fast, at når unge mennesker har været i det første forløb i Ny Mesterlære, giver det mere mening at skulle på skole:
– Det sætter tingene i perspektiv og virker motiverende for de unge. Der kan være mange forskellige grunde til, at unge mennesker søger Ny Mesterlære, men for mange spiller det ind, at de kan starte ude i virksomheden. Det kan også skyldes, at der er lang transporttid fra bopælen til erhvervsskolen, forklarer Håndværksrådets kommunikationschef, som er overbevist om, at Ny Mesterlære passer godt til elever, der efter folkeskolen har behov for ikke at fortsætte på en skolebænk, men i stedet vil ud og “have splinter i fingrene”.