Endnu en dom er faldet i kartelsagen i nedbryderbranchen.
Virksomheden CMP Nedrivning er dømt for i 11 tilfælde at have koordineret tilbud med konkurrenter. Det har Retten i Hillerød afgjort. Retten idømmer CMP Nedrivning en bøde på fem millioner kroner, og to ledende medarbejdere får bøder på hver 125.000 kroner. Den ene er dømt for at have deltaget i alle 11 forhold, mens den anden har deltaget i fem af forholdene.
Retten i Hillerød skriver blandt andet i dommen, at de to ledende medarbejdere begge var vidende om og indforstået med, at der var tale om fremsendelse af lånepriser.
“… det må have stået disse tiltalte klart, at der herved var tale om en tilbudskoordinering og dermed en samordnet praksis, som efter sin art havde til formål at begrænse konkurrencen ved at hindre, begrænse eller fordreje den reelle konkurrencesituation”, skriver retten.
– Sagen er en del af et større sagskompleks, hvor der allerede er faldet dom i flere andre sager. Virksomhederne har udvekslet priser på forskellige nedrivningsopgaver, og dermed lavet ulovlig tilbudskoordinering. Deres adfærd svækker konkurrencen til skade for alle dem, der har fået udført nedrivningsopgaverne, siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Jakob Hald.
Økonomisk gevinst
Retten har ved fastsættelsen af størrelsen på bøden til virksomheden taget hensyn til koncernomsætningen.
“Retten har således lagt vægt på, at der er 10 forhold til pådømmelse efter den tidligere lovgivning, og at disse 10 forhold er begået over en periode på cirka halvandet år, samt alene ét forhold af kortere varighed til pådømmelse efter de skærpede regler fra 2013, og at samtlige forhold er begået forsætligt med en samlet entreprisesum på 11-12 mio. kr. Retten har videre lagt vægt på, at CMP rent faktisk vandt opgaven i forhold 11 og må antages at have opnået en økonomisk gevinst”, siger retten og slår fast, at der hverken foreligger skærpende eller formildende omstændigheder.
Overtrædelserne er sket i forbindelse med nedrivningsopgaver for både offentlige og private kunder. Størstedelen i Nordsjælland og København.
Sagen er en del af et sagskompleks med flere nedrivningsvirksomheder. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen foretog i efteråret 2015 uanmeldte kontrolbesøg hos en række virksomheder i nedrivningsbranchen. Efter de indledende undersøgelser anmeldte Konkurrencerådet i april 2016 sagen til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).
Der er tidligere faldet dom i to sager. I efteråret blev en 76-årig idømt en bøde på 100.000, mens der i januar faldt dom over en far og datter, som fik bøder på 300.000 kroner hver.