Fra en skurby på Ellemosevej ved Dyssegårds station holder NCC’s projektchef Anton Kristensen overblikket over en byggeplads, der er 20-25 meter bred og 1800 meter lang. Den størrelse byggeplads hører til sjældenhederne, men det er netop, hvad NCC har at arbejde med på Gentofterenden, som skal klimasikres, så den fremover bedre vil kunne rumme de voldsomme regnmængder, der forventes at komme med kortere mellemrum i fremtiden.
Klimasikring giver mening
For NCC Infrastructure er det klart et projekt i den store ende, og det er samtidig et meget komplekst projekt. Dels arbejdes der meget tæt på naboerne på flere dele af strækningen, dels skal der graves under et antal veje, som nødvendigvis må lukkes for trafik én ad gangen, mens arbejdet står på.
– Vi står med en større logistisk udfordring på grund af rendens længde, samtidig med at området, vi arbejder på, er relativt smalt, siger projektchef Anton Kristensen fra NCC og fortsætter:
– Vi havde en særlig udfordring med Farumbanen, der måtte lukkes, for at vi kunne krydse den, og skinnerne skulle fjernes. Det fik vi en uge til i påsken, hvor vi arbejdede i døgndrift, mens DSB havde sat togbusser ind på strækningen.
Der blev udført en digital model af den del af projektet, som skulle forbi Farumbanen. En 3D-model blev koblet til tidsplanen, og ud af det kom en tegnefilm, som trin for trin viste helt præcis, hvad der skulle gøres og hvornår for at nå arbejdet på den aftalte tid.
– Hvis man kun har en tegning at kigge på, så sker der typisk det, at den enkelte håndværker sidder med sit eget billede i hovedet af, hvad der er vigtigt. Tegnefilmen var et rigtig godt redskab, som gav os alle sammen et fælles billede af opgaven. Uden den havde det været rigtig svært, fortæller Anton Kristensen.
Et år til aflevering af Gentofterenden
Det store graveprojekt er omtrent halvvejs, så der er et år til, at beboerne langs Gentofterenden får deres grønne område igen i en ny og bedre udgave. De kan se frem til tørre haver og kældre, selv når det regner voldsomt, for udvidelsen betyder, at renden kan holde til en såkaldt tiårs hændelse, altså regn i et omfang, som man forventer vil ske hvert 10. år.
Flere af NCC’s divisioner bidrager undervejs til det komplekse projekt. Mens NCC Infrastructure er hovedentreprenør og står for anlægsarbejdet, har Hercules Fundering løst flere opgaver undervejs, ligesom NCC Råstoffer har leveret de enorme mængder af sten og grus, der er brug for. NCC Asfalt skal lægge belægning på stien langs renden.