Stor renovering i Albertslund skal inddrage børns ideer

Forud for en stor renovering af boligområdet Blokland i Albertslund undersøger Danmarks Almene Boliger, Lokale og Anlægsfonden og Foreningen Maker, om det er muligt at inddrage børn i byggeprojekter og udviklingen af by- og boligområder.
Børnenes ideer tegnes og realiseres af dem selv under vejledning af projektets partnere. Pressefoto.
Børnenes ideer tegnes og realiseres af dem selv under vejledning af projektets partnere. Pressefoto.

Fakta

  • – Blokland er et alment etagebyggeri i Albertslund og en afdeling af Vridsløselille Andelsboligforening. Afdelingen består af 303 husstande. Byggeriet er fra 1970 og står over for en omfattende renovering.
  • – Foreningen Maker er et netværk for offentlige og private institutioner og organisationer, der kan se potentialerne i maker-bevægelsens fokus på brugerdreven udvikling, samskabelse og anvendelse af – traditionelt håndværk og fabrikationsteknologi.
  • – Maker-bevægelsen er en moderne gør-det-selv-bevægelse, der dyrkes af tusindevis af mennesker verden over. Bevægelsen arbejder for en demokratisering af teknologi- og produktudvikling.
  • – BL – Danmarks Almene Boliger er interesse- og brancheorganisation for cirka 550 almene boligorganisationer, der tilsammen huser en million danskere.
  • – Lokale og Anlægsfonden udvikler og støtter byggeri inden for idræt, kultur og fritid og tilbyder desuden rådgivning på området.
  • – Minecraft er et online computerspil skabt af svenskeren Markus “Notch” Persson i 2009. I dag har spillet 40 millioner brugere verden over.

Det almene boligområde Blokland i Albertslund står foran en stor renovering og modernisering. Lejlighederne i Blokland er for de flestes vedkommende store, og her bor mange børnefamilier, og derfor har BL – Danmarks Almene Boliger, Lokale og Anlægsfonden og Foreningen Maker valgt at bruge området som et laboratorium til at teste nye metoder til inddragelse af børn og unge i byggeprojekter.

Siden maj har Bloklands børn idéudviklet og bygget både online og offline. De er blevet sluppet løs i en fiktiv digital udgave af deres boligområde i computerspillet Minecraft, hvor de har bygget realistiske og urealistiske bud på, hvordan boligområdets fællesområder skal indrettes.

Det er en ny måde at inddrage børn på i en proces med arkitektonisk udvikling og byggeri. I stedet for at det er de voksne, der gætter og fortolker på børns ønsker, så har børnene selv bidraget direkte.

Bo Vestergård Madsen Analysechef, Lokale og Anlægsfonden

Børnenes ideer

– Det er en ny måde at inddrage børn på i en proces med arkitektonisk udvikling og byggeri. I stedet for at det er de voksne, der gætter og fortolker på børns ønsker, så har børnene selv bidraget direkte, og børnenes arbejde er helt konkret blevet til fysiske faciliteter i Blokland. Det er tiltag, som vi håber, at man kan komme til at bruge over hele landet, når børn skal involveres i udvikling af faciliteter til idræt, kultur og friluftsliv, siger analysechef i Lokale og Anlægsfonden, Bo Vestergård Madsen, der ser gode muligheder i at også andre byggerier, hvor børn er slutbrugere, kan få glæde af de nye metoder.

Efter en kvalificering blev nogle af de mange ideer først omsat til tegninger i Google Sketchup og derefter realiseret som midlertidige – men fuldt brugbare – modeller i fuld størrelse. De foreløbige erfaringer peger på, at der i de nye metoder er et meget håndgribeligt demokratisk potentiale. Maker-metoderne inddrager aktivt børnene i udviklingen af boligområdet, og det styrker deres følelse af ansvar og ejerskab over de fælles arealer.

Involverende værktøj

– Minecraft har en umiddelbarhed over sig, der gør det muligt at involvere langt de fleste børn i idégenerering. Børnene bliver helt naturligt eksperterne, da de er langt bedre til at navigere i Minecraft end voksne. Ved at kombinere Minecraft med praktiske øvelser oplever børnene, hvordan de igennem at eksperimentere, bygge prototyper og redesigne – både digitalt og analogt – kan være skabende og sætte et reelt aftryk på det område, de bor i, siger Anne Sofie True, der er projektleder i Foreningen Maker, der har faciliteret eksperimenterne i Blokland.

Resultaterne peger på, at metoderne kan spille en rolle i både den fysiske og sociale udvikling af almene boligområder, og hos BL – Danmarks Almene Boliger håber man, at arbejdet ken videreudvikles.

– Inddragelse af børn i beboerdemokratiet generelt – og i renoveringsprojekter specifikt – er en vigtig del af den demokratiske dannelse, der sker i de almene boligområder. Når den er vellykket, spiller den en vigtig rolle i indlæringen af de demokratiske spilleregler. Vi håber, de nye metoder kan være med til at understøtte den proces, siger Bent Madsen, der er adm. direktør i BL – Danmarks Almene Boliger.

Børnenes egne ideer inddrages i planlægningen af den store renovering af Blokland i Albertslund. Pressefoto.
Børnenes egne ideer inddrages i planlægningen af den store renovering af Blokland i Albertslund. Pressefoto.

Relateret indhold