– Det skal være til at drive forretning på alle niveauer og ikke kun, når man er en stor virksomhed.
Det er visionen for Niels Moestrup, formand for Træsektionen i Dansk Byggeri, der tirsdag fylder 50 år. Grundholdningen for visionen ligger dybt i blodet hos formanden, der som 22-årig ung mand etablerede sin første tømrervirksomhed med værksted i en 40 kvadratmeter gammel stald i Karlslunde.
– Der er sket meget i samfundet, siden jeg selv startede virksomhed. Vi små håndværksmestre er oppe imod nogle store giganter, men Danmark er stadigvæk et land med små og mellemstore virksomheder. Og væksten ligger netop i dette segment. Der er behov for ildsjæle og iværksættere, som kan udfordre gennem høj faglighed og godt håndværk, så det hele ikke bliver industriproduktion inden for byggeriet, Derfor er det vigtigt, at vi stadig gør det attraktivt at tage en faglig erhvervsuddannelse og at kunne realisere drømmen om at få foden under eget bord uanset, hvor man bor i Danmark, fortæller Niels Moestrup.
28 år siden starten i stalden i Karlslunde omfatter virksomheden i dag flere forretningsområder og er placeret på en 10.000 kvadratmeter stor grund i Tune. Herfra drives Moestrup Tømrer & Snedkermester, Moestrup Murer, Moestrup Maler og Moestrup Alufacader, der tilsammen har cirka 60 ansatte.
– Ved at sprede os over flere fagområder kan vi levere samlede løsninger til kunderne. Og medarbejderne kan arbejde mere effektivt sammen. Herudover er vi ikke så følsomme, hvis der er udsving i efterspørgslen inden for et enkelt område, eller det kan være svært at skaffe ressourcer, fordi vi så kan sætte ind på andre områder, siger Niels Moestrup.
Respekt for det gode håndværk
Netop respekten for det gode håndværk er i fokus hos Niels Moestrup, der helt fra begyndelsen har holdt fast i, at alle medarbejderne skal hænge sig i detaljerne og ikke springe over, hvor gærdet er lavest.
– Enhver håndværksvirksomhed er afhængig af dygtige medarbejdere. Min er ikke anderledes. Derfor er det afgørende, at kunderne er tilfredse med det, vi udfører. Og netop derfor sætter vi barren højt, fortæller Niels Moestrup og understreger, at det også gælder virksomhedens lærlinge.
Gennem årene har formanden fået flere anerkendelser. Blandt de episoder, som fødselaren er særligt stolt af, er da kollegerne valgte ham til formand for Træsektionen. En anden var, da han af daværende borgmester Hans Barlach fik overrakt Greve Kommunes Erhvervspris 2010.
I virksomheden er det særligt projekter, der stiller særlige krav til det gode håndværk, som glæder ham.
– Der er jo sket en del, og vi har gennem tiden også afleveret nogle hamrende flotte projekter, vi er stolte af, herunder specialfræsningen af træskelettet til Dome of Vision i Stockholm over facaderne på Hammershus Besøgscenter på Bornholm til de over 1000 vinduer til det bevaringsværdige Vestersøhus, fremhæver Niels Moestrup.
Skal gøre faget attraktivt
Ifølge Niels Moestrup er det vigtigt, at alle aktører leverer et godt håndværk, og at der skabes respekt om medarbejdernes indsats, uanset om de kommer fra Danmark, Polen, Syrien eller andre lande.
– Hos os er vi glade for alle medarbejdere, der lægger en ære i deres arbejde og er både omhyggelige og flittige. Det skaber en god kultur i virksomheden og skaber tilfredshed hos kunderne, fortæller Niels Moestrup, der ser mangel på kvalificeret arbejdskraft som den største udfordring for håndværksfagene.
– Netop derfor er det vigtigt, at vi gør arbejdspladserne attraktive for alle, der ønsker at have en håndværksfaglig uddannelse uanset alder, uddannelsesniveau eller oprindelse. Det har vi alle i branchen et ansvar for at sikre, hvis vi vil sikre, branchen er attraktiv, lyder det fra Niels Moestrup.