Med Grøn Boligaftale fra 2020 vedtog politikerne, at de almene boligselskaber skulle bidrage til at sende flere lærlinge gennem håndværkeruddannelserne. Der blev også sat mål på det: “mindst 14 pct. af de beskæftigede ved alment nybyggeri og renovering, som støttes af Landsbyggefonden, skal være lærlinge i praktik”.
Det fik BL, AlmenNet og Landsbyggefonden til at gå sammen med Bygherreforeningens projekt Byg med Unge Alliancen, som i 2019 søsattes for at skabe flere lærepladser på store byggeprojekter.
September sidste år meldte samarbejdet en målsætning ud: Vi vil finde 10 boligorganisationer, som er interesserede i at indgå et samarbejde om lærepladsindsatsen. Interesserede organisationer ville få hjælp til finde og ansætte lærlingene.
fsb: Det er sund fornuft
Efterfølgende har adskillige boligorganisationer meldt sig. Bo-Vest var klar i november, senere er KAB og AAB kommet med, og senest har fsb meldt sig:
– Det er sund fornuft at skabe flere lærepladser. Prognoserne peger på, at der kommer til at mangle faglærte i byggeriet fremover. Det er naturligvis en udfordring – ikke kun for det almene byggeri, men for samfundet som helhed, siger fsb’s bygge- og udviklingschef Lone Zeeberg.
– Derfor tager vi gerne et endnu større ansvar for at få flere lærlinge både der, hvor vi bygger nyt, og der hvor vi renoverer. Der er brug for en målrettet indsats, og præcis derfor har vi lavet aftalen med Bygherreforeningen, siger hun og tilføjer, at fsb allerede nu har tilrettet udbudsmaterialet.
Omfatter seks byggepladser
Samarbejdet gælder seks af fsb’s byggeprojekter. Bygherreforeningen understøtter med værktøjer og metoder, der kan gøre indsatsen mere systematisk og målrettet.
Det gælder blandt andet:
Hvordan kravet skal indgå i udbudsmaterialet og kontrakter med entreprenøren.
Hvordan entreprenøren rekrutterer og fastholder lærlinge i hele lærlingeperioden.
Hvordan entreprenøren vurderer, hvor mange lærlinge, de enkelte byggesager kan rumme.
Hvordan entreprenøren kan følge måltallet 14 pct. gennem byggesagerne.