Grønne beroligende farvenuancer og træ går igen i det nybyggede Autismecenter Syddanmark på Nymarksvej i Fredericia, der netop er blevet indviet.
Centerets ca. 3.000 kvadratmeter er fordelt på 21 boliger, fællesarealer, servicearealer og tilknyttede medarbejderrum, aktivitets- og samværscenter samt centerbygning til autismecenterets administrative personale.
Et fyrtårn i det blå: Effekts formidlingspyramide skal flyde på Lillebælt
I aktivitetshuset kan der holdes store og små arrangementer. Dertil kommer en bro, der giver let adgang til det omkringliggende lokalsamfund og til naturen. Begge dele skal være med til at understøtte beboernes aktiviteter og bidrage til bedre livskvalitet for borgere med autisme i Region Syddanmark.
Både bro og aktivitetshus er opført for en donation på ni mio. kr. fra A.P. Møller Fonden.
Rammerne passer til beboerne
De fysiske omgivelser har stor betydning for, hvordan man har det, ikke mindst hvis man har autisme. Udvalgsformand for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Syddanmark, Mette Bossen Linnet, fremhæver den omtanke for de kommende beboere, som er lagt i byggeriet:
– Det der betyder mest for os med det nye byggeri er, at de fysiske rammer passer til de borgere, der skal bruge dem, og at de helt særlige behov som det stiller, derfor blev tænkt ind fra den første tegning til den sidste sten.
Også regionsrådsformand Bo Libergren glæder sig over de nye rammer, som autismecenteret nu flytter ind i:
Selvskadende unge får nordjysk botilbud på ’det perfekte sted’
– Jeg er meget stolt af, at vi har fået skabt et byggeri, som kan være med til at skabe trivsel og udvikling for de mennesker, som får deres daglige gang i centeret – medarbejdere som beboere – og som også kommer til at understøtte det pædagogiske arbejde.
Blødgjort via afrundede hjørner
Det var Wienberg Architects, der vandt prækvalifikation og har udarbejdet projektet frem til et udvidet dispositionsforslag. Projekterings- og byggeteamet har bestået af totalentreprenør Dansk Boligbyg/Egil Rasmussen med Ginnerup Arkitekter som projekteringsansvarlig.
Allerede i dispositionsforslaget var alle de grønne fællesbygninger tænkt blødgjort via afrundede hjørner, ligesom arbejdet med højdeforskelle var med til at differentiere karakteren af boliger og fællesbygninger.
Vil skabe nye, lyse rammer til psykiatrien i Midtjylland
Alle boliger er disponeret med tydeligt definerende overgangszoner med henblik på at skabe tryghed for de borgere som finder det udfordrende at træde fra det private ud i fællesområderne.