Rubow Arkitekter skal sammen med Creative Roots og Anne Tietjen rådgive omkring “Blågårdsvision og idékatalog”. Her skal de sammen med beboere og aktører og i en tæt dialog med Københavns Kommune, Områdefornyelsen Nørrebro og den almene boligorganisation fsb udvikle en vision for Blågårdskvarteret.
Rådgiverteamet skal facilitere processen med en tydelig og tryg inddragelse, hvor det med oplæg og begivenheder skal skabe dialog, debat samt udarbejde en samlet afdækning af muligheder og behov blandt de mange aktører i Blågårdsvisionen.
Vi skal ud og snakke med alle og sikre en bred dialog – både med de som gerne deltager, men også gennem nye metoder få de beboere i spil, som ikke plejer at deltage aktivt i byudviklingen.
Mette Prag{break}Projektchef for Områdefornyelsen
Idékataloget skal formidle konkrete delprojekter af visionen med nytænkende, stedsspecifikke løsninger for blandt andet skybrudssikring, grønne og trygge byrum i kontakt med boligerne, aktiviteter, forbindelser og mødesteder i kvarteret.
Alle skal i spil
– Jeg glæder mig til et efterår, der kommer til at summe af aktiviteter her i Blågårdskvarteret. Vi vil både identificere kvarterets værdier, skabe debat og sætte konkrete billeder på nye byrumsløsninger. Vi skal ud og snakke med alle og sikre en bred dialog – både med de som gerne deltager, men også gennem nye metoder få de beboere i spil, som ikke plejer at deltage aktivt i byudviklingen, siger projektchef for Områdefornyelsen, Mette Prag.
Centrum for visionen er Stengade, Korsgade, Baggesensgade og Blågårds Plads i sammenhæng med hele kvarteret.
Området repræsenterer ifølge Rubow Arkitekter et uforløst sammenstød mellem den modernistiske by og brokvarteret – præget af bysaneringen fra 1976, som har efterladt kvarteret med monotone facader og usammenhængende flow og forløb. Samtidig er der få steder i København, der fremkalder lige så stærk en identitetsfølelse og formår at skabe fællesskab på tværs af så bred en beboerskare som Blågårdskvarteret, og det er kvaliteter, der skal bevares og styrkes i visionen.
Afprøvende dialog
– Vi er i rådgiverteamet begejstrede for at bidrage til at løfte ressourcer, skabe relationer mellem mennesker og give bud på en række konkrete indsatser gennem en åben og afprøvende dialog. Blågårdsvisionen vil afdække kvarterets sjæl, drømme, behov og sammenhæng med den omgivende by – fundamentet for udviklingen af et levende og bæredygtigt bykvarter, siger ass. partner i Rubow Arkitekter, Stine Poulsen, som også er gennemgående dialogpartner i processen.
Der er afsat et år til Blågårdsvisionen og idékatalog. Efterfølgende skal fsb og Københavns Kommune anvende visionsplan og idékatalog som løftestang til yderligere finansiering i dialog med fonde og eventuelt i partnerskaber i realiseringen af Blågårdsvisionens delprojekter.