C.F. Møller tegner nyt vartegn i Västerås

Arkitektvirksomhedens vinderprojekt er et højhus, som blandt andet får en grøn panoramahave på 15. etage.
C. F. Møller leverede vinderprojektet, som skal blive et nyt vartegn for den svenske by Västerås. Illustration: C.F. Møller.
C. F. Møller leverede vinderprojektet, som skal blive et nyt vartegn for den svenske by Västerås. Illustration: C.F. Møller.

Projektet

  • Adresse: Västerås
  • Arkitekt: C.F. Møller
  • Bygherre: Riksbyggen
  • Omfang: ca. 15.700 kvm.
  • År: 2017

Danske arkitekter og arkitektfirmaers streger og tanker har i flere år givet anledning til vinderprojekter internationalt. C. F. Møller er en af de virksomheder, og over de seneste år har de stået for en række markante højhuse i Norden og Europa. Her kan nævnes de færdige projekter i boligkomlekset Alviks Tårn i Stockholm, men også Campus Kollegiet i Odense og forskerbygningen Mærsk Tårnet i København.

Nu har de vundet konkurrencen om at skabe et nyt højhus i den svenske by Västerås. Højhuset skal udgøre en ny silhuet i Västerås’ skyline og blive et karakterfuldt vartegn i bydelen Lilluden. Arkitekturen er kendetegnet ved facadernes tredimensionelle relief og en frodig panoramahave på 15. etage med udsigt over både by og Mälaren.

– Arkitekturen og detaljeringen af facaderne er inspireret af lysets refleksioner på Mälarens vandspejl. Resultatet er en tredimensionel og dynamisk facadekomposition, som bliver spændende at betragte både på tæt hold og på afstand. Panoramahaven i den høje ende af bygningen er på én gang et positivt blikfang for byen og et fantastisk miljø for beboerne i huset. Vores ambition har været at optimere synergien mellem by, bygning og den frodige natur, forklarer Ola Jonsson, arkitekt og associeret partner i C.F. Møller.

Relief og lys

Bygningens fodaftryk er en ellipseform med facader, som vender sig i alle kompassets retninger. Altanerne forbindes langs huset og bindes sammen med høje glaspaneler, som er placeret langs altanerne. De tynde, horisontale altankanter og de vertikale og stejle glasplader, skal give facaden en lethed og reflektere lysets karakter på pladsen. Glaspladerne har integreret belysning, der lyser og fremhæver facadens relief døgnet rundt.

C.F. Møller foreslår i konkurrenceforslaget en hybrid af massivtræ og beton. Beton vil være den bærende konstruktion op til 15. etage ved panoramahaven, og herover udføres konstruktionen af de øverste syv etager i massivt træ. Dermed udnyttes de to forskelligartede materialer i et positivt samspil.

Facaderne beklædes med naturtræ, som vejrbeskyttes af de overliggende altaner på hver etage. Altanerne kan dækkes til og fungere som vinterhave med mulighed for at dyrkning af afgrøder og forlængelse af udesæsonen for beboerne. Lejlighedsstørrelserne i boligområdet varierer med det formål om at nå en bredere målgruppe.

Den høje bygning bliver brudt på 15. etage af en panoramahave. Illustration: C. F. Møller.
Den høje bygning bliver brudt på 15. etage af en panoramahave. Illustration: C. F. Møller.

Relateret indhold