Russiske granater og missiler lægger mange ukrainske byer i ruiner. Men en dag bliver det tid at genopbygge landet og Danmark har tidligt meldt sig klar til at hjælpe. Den tidligere regering aftalte med erhvervsliv og fagbevægelse at komme med bud på, hvordan man kan i første omgang kan bidrage til genopbygningen af havnebyen Mykolaiv i det sydlige Ukraine.
Her har den danske regeringstop netop været på besøg og sammen med den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj besøgt sårede soldater på det lokale hospital.
Tidligere på måneden var Dan Jørgensen, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, på besøg i byen for at sætte gang i en akut hjælpeindsats og markere den danske støtte til genopbygningen.
Ukraine vil væk fra de grå betonblokke
Nu melder også de danske arkitekter sig på banen. Arkitektforeningen har rejst 600.000 kr., som hentes fra Dreyers Fond, til at udvikle en ny model for demokratisk genopbygning af Ukraine. Det sker sammen med en gruppe ukrainske arkitekter og planlæggere.
– Med de ødelæggelser Ukraine står midt i, bliver der behov for hurtig genopbygning i en meget stor skala. Derfor kan man frygte at, det hele kommer til at handle om økonomi og effektivitet, Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen om initiativet.
– Men det sidste ukrainerne ønsker er at gentage tidligere tiders fejltrin med hurtigt opførte by- og boligområder i rækker af grå betonblokke. De ønsker, at deres byer kommer til at afspejle en ukrainsk kultur med fokus på kvalitet, demokrati, og involvering af borgerne. Det er det, vi skal hjælpe dem med. Og så skal vi selvfølgelig have tænkt hele bæredygtighedsperspektivet ind.
Projekter er døbt “Demokratisk genopbygning af Ukraine” og her starter man med at undersøge ukrainernes traditioner for byudvikling, deres forventninger til genopbygningen samt de lovgivningsmæssige og administrative rammer, der skal understøtte den.
Projektet ledes af Peder Baltzer Nielsen, som er tidligere stadsarkitekt i Aalborg:
Vil inddrage borgere i demokratisk byudvikling
– Herhjemme er vi kendt for at inddrage borgerne i byudviklingen og tænke i bæredygtige løsninger helt fra den tidlige planlægning. Det er imidlertid ikke en model, vi automatisk kan overføre til andre byer, siger Peder Balzer Nielsen.
– Derfor er det vigtigt, at vores projekt klæder de ukrainske arkitekter og beslutningstagere på til at gøre sig de rette overvejelser om, hvad de vil med byen og eventuelt indrette deres lovgivning efter det, så de er klar til at tage en dialog, når donationerne kommer.
Selve arbejdet er allerede gået i gang og der samarbejdes med en gruppe ukrainske arkitekter. De skal beskrive de overordnede behov og ønsker til genopbygningen samt muligheder og barriere herfor i den eksisterende lovgivning i Ukraine.
Kulturforanding og bæredygtighed
Det hele skal munde ud i en ny model som er operativ i Ukraine – blandt andet lokalt i byen Mykolaiv, og som kan bringes i spil i de officielle initiativer, der igangsættes, når det bliver muligt.
– Det her er et meget følsomt emne, og vi er selvfølgelig klar over, at der er et akut behov for varme, vand og at få infrastrukturen op at stå igen, siger Peder Baltzer Nielsen.
– Men der er også et udtalt behov for, at vi lytter til ukrainernes behov for en kulturforandring og for at kunne stille krav til en bæredygtig genopbygning af deres byer, når freden forhåbentlig snart vender tilbage.