Danskere står bag Europas største logistikcenter i træ

Det danske arkitekthus Henning Larsen og Rambøll er gået i samarbejde med Bestseller om et byggeprojekt på 155.000 m2 i Holland. Projektet prioriterer biogene materialer og har til formål at understøtte områdets biodiversitet.
Logistikcenter Vest i Lelystad, på den hollandske halvø Flevopolder. Visualiseringer: Henning Larsen.
Logistikcenter Vest i Lelystad, på den hollandske halvø Flevopolder. Visualiseringer: Henning Larsen.

Det danske arkitekthus Henning Larsen har kastet sig over endnu et omfattende udlandsprojekt. I foråret 2022 løftede de sløret for det 55.000 m2 store Volvo-center i Göteborg, og nu vil de i et dansk samarbejde skabe Europas største logistikcenter i træ.

Projektet er nemlig bestilt af den danske modetøjsgigant Bestseller og vil blive opført i Lelystad på den hollandske halvø Flevopolder. Byggeriet er døbt ‘Logistikcenter Vest’, og de 155.000 m2 vil primært blive bygget i massivtræ og halmelementer.

Ifølge arkitektvirksomheden vil projektet være med til at øge områdets biodiversitet med 10 %.

Holdet bag består desuden af ingeniørvirksomhederne Rambøll, Denc og Pelecon.

Projektet har øje for medarbejdernes trivsel.
Projektet har øje for medarbejdernes trivsel.

Logistikcenteret, der forventes at huse op mod 600 ansatte, vil bestå af kontorer, et avanceret distributions- og lagersystem og en restaurant med taghave og terrasse. Foruden at være en hyldest til områdets unikke topografi vil bygningens funktioner både have til formål at sikre og øge biodiversiteten ved at integrere den omkringliggende natur.

– Vores forpligtelse til at bevare og forbedre det naturlige miljø rækker ud over æstetikken; det handler om at fremme økologisk variation og skabe et bæredygtigt økosystem, udtaler Sonja Stockmarr, global design director hos Henning Larsen.

Udendørs områder som disse har til formål at understøtte biodiversiteten.
Udendørs områder som disse har til formål at understøtte biodiversiteten.

Tagfladen på mere end 30.000 m2 vil heriblandt bestå af solcellepaneler, en vild eng samt en taghave med et netværk af træer og grønne lommer. Udnyttelsen af taget skal bl.a. understøtte lokale plantearter, tiltrække insekter, absorbere CO2 og filtrere luftforurenende stoffer.

Derudover skal det også mindske varmeabsorberingen og være et tilflugtssted for medarbejderne for at sikre et behageligt arbejdsmiljø. Projektet har nemlig også øje for den generelle trivsel, og derfor vil et naturligt lysindfald være en integreret del af de indendørs arealer.

Projektet prioriterer biogene materialer.
Projektet prioriterer biogene materialer.

Grunden består af 300.000 m2, og stedet skal rumme et stort vådområde, og en eksisterende skov vil tilmed blive inkorporeret. Landskabet udgør 40 % af grunden, og det vil både indeholde naturskønne ruter med oplysende tiltag om diverse plantearter og områder, som ikke må besøges.

– Det konstruerede vådområdehabitat og taghaven er integrerede komponenter designet til at fremme biodiversiteten. For at opnå succes er det altafgørende, at visse områder forbliver utilgængelige for mennesker og dermed giver mulighed for, at naturen kan trives uden indblanding fra menneskelig aktivitet, udtaler Sonja Stockmarr.

Logistikcenter Vest forventes at stå færdigt i 2026.

Relateret indhold