Vikingeskibsmuseet i Roskilde, der gennem flere år har været truet af oversvømmelser fra Roskilde Fjord, kan nu endelig se frem mod udvikling og fornyelse af den tidligere fredede Vikingeskibshal, der længe har været et utrygt hjemsted for museets 1000 år gamle skibe.
Det nuværende Vikingeskibsmuseum blev opført i 1969 og er tegnet af nu afdøde arkitekt Erik Christian Sørensen, der, inspireret af udenlandske arkitekter, brugte beton på en hidtil ukendt, fri og rustik måde, hvilket resulterede i en dynamisk og rå arkitektur.
Vikingeskibshallen anses for et hovedværk i moderne dansk arkitektur og blev derfor fredet i 1998. I 2019 blev bygningen placeret på listen over de 100 væsentligste betonbygninger i Europa fra det 20. århundrede.
En synlig arkitektonisk identitet
For at redde Vikingeskibsmuseet, fik bygningen ophævet sin fredning i 2018, og nu er første skridt til en arkitektkonkurrence så taget – en konkurrence der skal munde ud i et Nyt Vikingeskibsmuseum, der skal være et forbillede for nytænkning inden for international, kulturhistorisk og bæredygtigt museumsbyggeri
I første omgang kan alle interesserede, professionelle arkitektrådgivere ansøge om at blive udvalgt som et af fem teams, der skal give hvert deres bud på et levende og aktivt museum af høj arkitektonisk og oplevelsesmæssig kvalitet, der via eksperimenter, leg og fordybelse formidler historien om vikingeskibe, søfart og bådebygning.
‘Nyt Vikingeskibsmuseum skal balancere en synlig arkitektonisk identitet med en nær læsning og fortolkning af stedet – på kanten mellem fjord og by. Bygninger, indhold og sted skal opleves som en helhed – således at arkitektur, indretning, formidling og landskab tilsammen levendegør historien om, hvordan vikingerne ændrede verden med deres skibe,’ lyder det bl.a. i konkurrencebeskrivelsen.
Den eksisterende vikingeskibshal, der ikke længere skal rumme de originale skibe, skal transformeres til udstillinger og aktiviteter. Dette kan lade sig gøre, fordi der ikke vil være samme høje sikringskrav til bygningen, når den ikke længere skal beskytte de originale skibsfund.
Selve arkitektkonkurrencen har opstart i december 2022, hvorefter de fem udvalgte teams har frem til slutningen af 2023 til at komme med den bedste løsning på et Nyt Vikingeskibsmuseum. Konkurrencen skal give bud på en ambitiøs helhedsplan, bl.a. for en ny velkomstbygning og hvordan det nye museum kan sikre og formidle de originale vikingeskibe i en ny udstillingsbygning.
Også landskabet skal fremadrettet være en del af museet og en oplevelse i sig selv, og de fem teams skal dertil komme med bud på, hvordan offentligheden får bedre adgang til kysten og fjorden, end de har i dag.
Det endelige vinderprojekt udpeges sidst i 2023, og byggeriet forventes igangsat i starten af 2025.
Tilgang til vikingetiden
Museet er i dag et internationalt anerkendt museum og er ifølge Michelinguiden en trestjernet seværdighed. For nylig blev den nordiske klinkbådstradition optaget på Unescos liste over immateriel kulturarv.
– Det forpligter os til at sikre de bedst mulige rammer for en moderne museumsoplevelse, hvor vi kan nytænke museets indhold og tilgangen til vikingetiden, siger direktør for Vikingeskibsmuseet, Tinna Damgård-Sørensen.
Den forventede økonomiske ramme for Nyt Vikingeskibsmuseum er pr. 1. september 2022 på ca. 280 mio. kroner eksklusiv moms. Den forventede økonomiske ramme dækker over håndværkerudgifter vedrørende alle bygnings- og anlægsarbejder inklusiv vinterforanstaltninger, byggeplads og uforudsete omkostninger.
Den angivne forventede økonomiske ramme er eksklusiv bygherreomkostninger, herunder rådgiverhonorar mv.