Spændingen stiger hos Arkitektforeningen, Realdania og Wonderful Copenhagen. De tre parter er gået sammen om at byde på værtskabet af (UIA) verdenskongres i 2023. Den 10. september 2017 falder afgørelsen.
– Vi har arbejdet hen imod det her de sidste ni måneder. Det er som OL for arkitekter, siger formand for Arkitektforeningen, Natalie Mossin for at illustrere, præcist hvor stort det vil være, hvis København vinder.
En fantastisk god anledning til at arbejde med et vigtigt emne.
Natalie Mossin, formand for Arkitektforeningen.
FN’s udviklingsmål
Temaet for det danske bud, der støttes af hele Norden, er ‘Sustainable Futures’ med kongrestitlen ‘SHAPE 2023’, der står for ‘Sustainable and Humane Architecture, Planning and Environments’.
– Vinder vi, er der selvfølgelig prestige i det, og det er et udstillingsvindue for dansk og nordisk arkitektur og design. Men vi får også en platform for debat over de næste seks år. Det vil give mulighed for at diskutere, hvilken viden, vi skal opbygge for at løfte FN’s udviklingsmål for bæredygtighed. Det kan være som arkitekter men også som eksempelvis entreprenører, ingeniører, håndværkere og kommuner. Det er en fantastisk god anledning til at arbejde med et vigtigt emne, siger Natalie Mossin.
Værtskab med muligheder
2017-udgaven af kongressen, der afholdes hvert tredje år, finder sted i Seoul i Sydkorea. På mødets sidste dag, den 10. september, bliver værtskabet for 2023 annonceret. Og står der København i konvolutten, bliver det startskuddet til seks år med eksportfokus og bæredygtighed på tapetet.
– Hvis vi får værtskabet, skal vi sørge for, at det skaber værdi. Man kan vinde sådan et bud og blot ende med nogle fødder ind og ud ad byen i fem dage, og det var så det. Men vi vil mere. Som virksomhed vil man kunne bruge værtskabet som en markedsføringsmulighed eller melde sig på banen i perioden op til ved at tale ind i et internationalt netværk, forklarer Natalie Mossin, og oplyser, at gruppen bag buddet vil hjælpe danske virksomheder blandt andet ved at facilitere vidensdeling om eksportmuligheder.
Bella Center er booket
Buddet lægger op til, at kongressen afholdes i juli eller september 2023 med Bella Center som den centrale ramme, mens en række delarrangementer vil blive afholdt forskellige steder i København, såsom Carlsbergbyen, Royal Arena, Kødbyen, Operaen og DR Byen Koncerthuset. Københavns infrastruktur, byrumsløsninger og initiativer for bæredygtighed er således centrale argumenter i det danske bud.
– Det er et minimumskrav, at vi kan huse et stort antal deltagere, og derfor har vi allerede forhåndsbooket Bella Center. Men vi skal have deltagerne ud i de københavnske gader med aktiviteter i forskellige af byens kvarterer. De skal kunne gå direkte ud og opleve alt det, vi rent faktisk gør for bæredygtigt byggeri, innovativ arkitektur og planlægning af en by, hvor folk kan leve og trives.