Viby Syd: Nu skal helhedsplan fuldføres

Nyt medborgerhus, nyt torv, nye boliger og nye arbejdspladser på vej. Nu tages sidste og afgørende skridt i Helhedsplanen for Aarhusforstaden Viby Syd.
Visualisering: Aart Architects.
Visualisering: Aart Architects.

Et af hovedelementerne i den sidste del af helhedsplanen er et nyt bæredygtigt fælles kontor- og medborgerhus som Aarhus Kommune og Boligforeningen Århus Omegn skal dele. Men planen indeholder også nye lejligheder med udsigt, nye lækre rækkehuse, en dagligvarebutik og et nyt centralt torv. Med de nye elementer er Viby Syd godt på vej til at udvikle sig til en sammenhængende bydel med en blandet beboersammensætning.

– Udviklingen i Viby Syd er et godt eksempel på, hvordan vi i Aarhus arbejder med at skabe en blandet by – og hvordan vi arbejder sammen om at gøre det. Udviklingen af Viby Syd er kun lykkedes i kraft af et forbilledligt samarbejde mellem kommune, boligforening, lokale aktører og en privat udvikler og nu er vi klar til næste store skridt – til gavn for bydelen og for resten af Aarhus, siger borgmester Jacob Bundsgaard.

Kontor- og medborgerhus og de omkringliggende byrum er tegnet af AART Architects, MOE og LYTT. Huset er et træhus i tre etager og opføres på det nye centrale torv mellem Søndervangskolen, boligområderne Rosenhøj og Kjærslund og Viby Gymnasium. Kontor- og medborgerhuset skal være et omdrejningspunkt for fællesskab og aktiviteter, som skal skabe liv i huset og på torvet – hele dagen.

Realdania og Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen er med til at finansiere det nye torv og de øvrige nye byrum, mens projektet er udviklet af KPC og PRO Developments. Årstidernes Arkitekter har tegnet planen for udviklingen omkring torvet i Viby Syd. Her opføres private boliger – både etageboliger og rækkehuse – og et punkthus, der placeres på taget af en ny dagligvarebutik. De nye boliger skal bidrage til at fastholde og tiltrække nye beboergrupper til bydelen.

– Det samlede projekt er et rigtig godt eksempel på, hvordan et tidligere parkeringsareal på et centralt beliggende sted i forstaden til Aarhus kan blive bydelens nye omdrejningspunkt. Hvor arbejdspladser, et kvarters hus, nye boliger og et levende byrum kan binde et område sammen på tværs af skole, gymnasium, boligområder og dagligvarebutikker. Og hvor det gode og bæredygtige boligliv samt fællesskaber på tværs kan udspille sig. Vi glæder os meget til at se det endelige resultat, siger programchef Astrid Bruus Thomsen, Realdania.

Relateret indhold