Bygge- og anlægsbranchen er i bedring

Det sidste år har været præget af forbedret indtjening i bygge- og anlægsbranchen, viser Byggeanalysen 2015.
Bygge- og anlægsbranchen er i fremgang, viser Byggeanalysen 2015. Foto: Colourbox.
Bygge- og anlægsbranchen er i fremgang, viser Byggeanalysen 2015. Foto: Colourbox.

Om analysen

  • Analysen af den danske bygge- og anlægsbranche udarbejdes årligt af Deloitte og Dansk Byggeri og omfatter de udførende byggevirksomheder, dvs. tømrere, murere, malere og entreprenører. Analysen bygger på regnskabstal fra i alt 2.253 virksomheder.

Der er klar fremgang at spore i den danske bygge- og anlægsbranche. Flere virksomheder har polstret sig, mens indtjeningen pr. ansat er steget med næsten 25 pct. Det viser en analyse udarbejdet af Dansk Byggeri og Deloitte.

– Lige nu ser vi en positiv udvikling i hele branchen. Flere virksomheder har overskud, og flere virksomheder har overskud over en længere periode. Samtidig er færre virksomheder i fare for at gå konkurs. Det er en udvikling båret af forbedret effektivitet og lønsomhed i virksomhederne og et samlet højere aktivitetsniveau, siger partner i Deloitte, Thomas Frommelt.

Lige nu ser vi en positiv udvikling i hele branchen. Flere virksomheder har overskud, og flere virksomheder har overskud over en længere periode.

Thomas Frommelt Partner i Deloitte

Flere har overskud

Andelen af virksomheder, der har overskud, er steget fra 79 pct. til 83 pct., mens andelen af virksomheder, der har haft overskud tre år i træk, ligeledes er steget fra 55 pct. til 60 pct.

– Den positive udvikling skyldes en række forhold, der alle har medført højere beskæftigelse og aktivitet og dermed bedre udnyttelse af materiel og medarbejdere. Det gælder især vedligeholdelsesarbejder og store offentlige investeringer, der begge har sat gang i efterspørgslen i branchen, siger adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen.

Det er dog ikke alle virksomheder, der er lige gode til at tjene penge. De 25 pct. bedste virksomheder i branchen har således en indtjening, der er cirka tre gange så høj som gennemsnittet.

Bygningsentreprenører har som tidligere år et betydeligt højere primært resultat pr. ansat end de øvrige underbrancher. Derimod ligger maler-, murer- og tømrervirksomheder typisk i den lave ende, eftersom de i højere grad sælger timeydelser frem for materialer.

Se hele Byggeanalysen 2015 her

Relateret indhold