Bispebjerg Hospital – Uddannelsescenter
Adresse: Bispebjerg Bakke 6, 2400 København NV
Supplerende adresse: Nielsine Nielsens Vej/1. Tværvej
Bygherre: Region Hovedstaden, Center For Ejendomme
Bygherrerådgiver: Emcon
Totalentreprenør: Skou Gruppen
Arkitekt: BBP Arkitekter
Ingeniør: Dominia
Byggestart: Maj 2023
Forventes færdigt: Januar 2025
Anslået budget: 60 mio. kr.
Omfang: 2.450 kvm, 2 etager, 1 bygning. Projektet omfatter opførelse af undervisningslokaler, auditorium med plads til 200 personer, servicearealer, administration, café-område m.m. 90 parkeringspladser på byggefeltet. Udearealer med belægning, beplantning og belysning mv.
Bæredygtighed: Den frivillige bæredygtighedsklasse
Kilde: SMART/Byggefakta
Det våde efterår og forår udfordrede arbejdet med den nye parkeringskælder, der skal etableres under det nye uddannelsescenter på Bispebjerg Hospital i København. Trods forsinkelsen skrider arbejdet over jorden nu så meget frem, at det planlagte rejsegilde kan blive afholdt i denne uge.
– Vi når i hvert fald at få et par spær på plads, så der er noget at hænge krans og flag op i, siger totalentreprenøren Skou Gruppens projektleder på stedet, Emil Vitus Jensen.
Top10: Største kontor- og domicilprojekter med afslutning i 2024
Han og hans folk er således godt i gang med at stykke 600 CLT-elementer sammen til det 2.450 kvadratmeter store Uddannelsescenter Bispebjerg. For et par måneder siden begyndte tømrerne med at sætte de første beslag til de bærende trækonstruktioner i betondækket. Om lidt er der rejsegilde, og om endnu en måneds tid vil det sidste CLT-element være på plads.
Mursten kan genbruges igen og igen
Uddannelsescenteret bygges med det fredede Bispebjerg Hospital som nærmeste nabo. Med en beliggenhed i det historiske område har Skou Gruppen i samarbejde med BBP Arkitekter og rådgivende ingeniører Dominia kigget mod både mere bæredygtige løsninger som CLT og historisk byggeteknik.
For at byggeriet hænger sammen med de historiske omgivelser, opfører man en skalmur i røde mursten uden om træskelettet. De røde mursten er genbrugssten fra den nedrevne kirkemur fra Bispebjerg Kirkegård.
Murværket etableres med hydraulisk kalkmørtel, så det bliver muligt at genbruge murstenene igen en gang ude i fremtiden.
– Det bliver et specielt og meget flot hus med et flot mønstret murværk og mange fine detaljer, siger Emil Vitus Jensen om bygningen, der opføres efter den frivillige bæredygtighedsklasse. Han tilføjer:
– Jeg er oprindelig tømrer, så det er bare enormt fedt at se vores egne folk gå og arbejde med montagen af CLT. Lige nu har vi 10 tømrere beskæftiget her, og de skal placere 600 CLT-elementer.
Får farverigt indre
Mens trækonstruktionen ude bliver skjult af genbrugsstenene, kommer træ til at gå igen i uddannelsescentrets indretning. Her bliver både træribber i loftet og trækonstruktionen på væggene synlige.
Farverne i indretningen har farvekunstner Malene Bach sammensat, så bygningens indre får et varmt og farverigt udtryk som en kontrast til det kliniske hospitalsmiljø.
– CLT-elementerne males i lasurmaling, så træets strukturer bliver synligt inde. Desuden behandles træet med en brandhæmmende lakering efterfølgende, siger Emil Vitus Jensen.