Sikkerhed på byggepladsen er et område, der er kommet et øget fokus på, men hvor der alligevel sker ulykker fra tid til anden. Nu har Region Midtjylland valgt at tage et anderledes tiltag i brug for at undgå alvorlige arbejdsulykker på DNV-Gødstrup. Håndværkere og entreprenørmaskiner har siden 2012 forvandlet et større område nord for Herning til Midt- og Vestjyllands største byggeplads for at bygge DNV-Gødstrup – Det nye Hospital i Vest. Her er ambitionen at undgå alvorlige arbejdsulykker, inden hospitalet tages i brug i 2019, .
Region Midtjylland afprøver derfor et webbaseret interaktivt 3D spil, der fører alle medarbejderne igennem en række sikkerhedsøvelser på den virtuelle byggeplads, inden de får adgang til byggepladsen. Det skriver Magasinet Arbejdsmiljø
– Som hospital har vi fokus på ikke at skabe kunder i egen butik. Vi har fra starten haft en ambition om nul alvorlige ulykker på byggepladsen. Derfor ville vi gerne prøve noget andet end den traditionelle måde at sikkerhedsintroducere ansatte og ledere til byggepladsen på, siger Michael Hyllegaard, projektchef, DNV-Gødstrup, til Magasinet Arbejdsmiljø.
Det er så vidt vides første gang et dansk byggeprojekt anvender denne metode til at sikkerhedsintroducere medarbejdere på en byggeplads. Spillet er udviklet af seniorkonsulent Åge Staghøj fra Rambøll . Firmaet står i spidsen for at koordinere arbejdsmiljøarbejdet i hele byggefasen. Foreløbig har 1.300 håndværkere gennemført spillet.
– Hovedformålet med det interaktive 3D spil er at lære de kommende medarbejdere at handle og tage et dagligt ansvar for deres egen sikkerhed. De lærer at se ulykken, før den sker. Og det er et alternativ til de traditionelle informationsmøder om sikkerhed, hvor folk samles i store klumper på op til 20 -30 mand ad gangen, siger Åge Staghøj til Magasinet Arbejdsmiljø.
Arbejder med adfærd
Helt konkret fungerer adgangsprøven på den måde, at folkene deles op i grupper på seks mand. Spillet gennemføres dog individuelt og i forhold til den funktion, de har ude på pladsen. Undervejs skal de løse forskellige opgaver, ligesom de efterfølgende får en opgave, hvor de skal gå ud på byggepladsen og observere en sikkerhedsbrist.
– De tager et billede af situationen, sender det til mig og angiver samtidig, hvordan problemet kan løses. Først når jeg har godkendt deres besvarelser, kan vi udstede kortet til dem, siger Åge Staghøj, der betegner spillet som en succes.
Han har tidligere set håndværkere tilsidesætte sikkerhedsreglerne, ligesom der har været en episode med en entreprenør, der forsvarede en medarbejders brud på sikkerheden.
– Den adfærd skal, der arbejdes med. Derfor opfordrer vi også til, at folk kommer med konkrete løsningsforslag til at forbedre arbejdsforhold og sikkerhed. Men vi oplever, at de er forbeholdne med den begrundelse, at det er de jo ikke vant til. De er bange for, at deres arbejdsgiver vil opfatte det som kritik, siger han til magasinet.