Fra Central Parkering til Central Park. Transformationen af Fantoft studentercampus i Bergen er til at føle på. Før var det et gråt og kedeligt parkeringsområde. I dag er området en frodig park med fællesskabet i fokus – til glæde og gavn for både de studerende og de besøgende fra lokalområdet, der hver dag har deres gang i campusparken.
– Det, som driver os hos Werk arkitekter, er netop at udvikle byer, byrum og byggerier, som skaber optimale rum for de gode fællesskaber og dermed det gode liv. Fantoft er et godt eksempel på netop dette. Her har vi transformeret et gråt ingenmandsland til et grønt allemandsland, hvor alle faciliteter bidrager til fællesskaber og gode netværk, fortæller Thomas Kock, kreativ direktør hos Werk arkitekter.
I Bergen er lykkedes den danske arkitektvirksomhed at samle områdets grønne flow og energier i en frodig og fleksibel ramme, der giver de bedste betingelser for de ca. 2.000 studerendes trivsel og velbefindende på det ca. 12.000 m2 store campusområde.
Boligdirektør Stein Ove Halhjem i Studentsamskipnaden Fantoft siger:
– Det er fantastisk at se, hvordan parken bidrager til sammenholdet blandt de unge. Campusområdet skaber i dag en sund, tryg og inspirerende, grøn ramme omkring de studerendes hverdag. Her er muligheder for at dyrke sport, slappe af og nyde det sociale liv. Til daglig bruger de studerende parken til alt fra fodbold, basket, beachvolley og kaffepauser til hyggelige grillaftener – det er en fornøjelse.
Arkitektur til kamp mod ensomheden
Netop det sociale og fællesskabet er noget, Werk sætter i højsæde i sin arkitektur, bl.a. for at øge livskvalitet for brugerne.
– Det er et faktum, at ensomhed er et stadig større problem – også blandt de unge. Derfor er det helt afgørende, at vi arkitekter i dag prioriterer den fællesskabende arkitektur. I Danmark har vi altid haft en særlig tradition for at have fokus på fællesskabet i byudviklingen. Den tradition vil vi gerne folde ud i flere europæiske byer i Europa, siger Thomas Kock.
Creative Blocks
Den danske tegnestue er allerede godt i gang med projekter, der er særligt fokuserede omkring fællesskabet, fordi det sikrer livskvalitet og glæde – og således understøtter og udvikler vores velfærdssamfund.
Eksempelvis står Werk bag nogle af Nordeuropas store byudviklingsprojekter – heriblandt Nordhavn i København, der også bidrager til den mangfoldige by og sunde fællesskaber.
Den danske tegnestue er netop kommet med på en attraktiv IBA-rammeaftale om fremtidens byggefællesskaber i Hamborg, hvor også bolig- og erhvervskonceptet ‘Creative Blocks’ i Hafencity står færdigt i løbet af sensommeren.
Også i Stuttgart har Werk forvandlet et gammelt butikscenter fra 70’erne til et bæredygtigt og grønt byområde.