En stor andel af Frederiksbergs seniorer har via flere kanaler tydeligt tilkendegivet, at seniorbofællesskaber er attraktive for dem. I et spørgeskema har 262 af de 675, der har responderet, markeret, at de gerne vil flytte i et seniorbofællesskab, mens fuldt hus til et dialogmøde om netop seniorbofællesskaber viser en tydelig tendens:
Der mangler bofællesskaber målrettet borgere over 60 år.
Det er Frederiksberg Kommune nu klar til at gøre noget ved det.
– Det her er begyndelsen på et utroligt spændende arbejde, hvor vi skal udvikle byens boligmasse, så den netop understøtter fællesskaber, ikke mindst for seniorer. Jeg tror, vi går ind i en helt ny tid, hvor vi bygger flere almene boliger, og hvor den del af boligerne, som vi hver især bor i, bliver lidt mindre, mens fællesområderne til madlavning og aktiviteter bliver flere og større, siger borgmester Michael Vindfeldt.
Læs også: Københavns Kommune vil bygge kompakte boliger med fælles dagligstue til enlige forældre
Påvirke de samfundsmæssige udfordringer
I forbindelse med omdannelsen af Frederiksberg Hospital, der lukker med udgangen af 2026, opstår en optimal mulighed for at bygge centralt beliggende seniorbofællesskaber i den nye bydel.
Vinderne af arkitektkonkurrencen – Team Effekt – har lagt op til en blandet by med både private- og almene boliger, ungdoms- og ældreboliger, bo- og byggefællesskaber, fælleshuse og fælles gårdrum.
I vinderforslaget arbejdes bl.a. med minikvarterer bestående af 100-200 boliger samt klynger bestående af 30-50 boliger. Klyngerne foreslås organiseret i en række gårdlaug.
Seniorbofællesskaber nævnes specifik i afsnittet om boliger:
‘En anden boform hvor man dyrker fællesskaber er bygge- og bofællesskaber, herunder generationshuse og seniorbofællesskaber. Disse gives der også plads til i planen (…) Bofællesskaber er en boligform, som både kan opfylde individuelle behov og positivt påvirke de samfundsmæssige og globale udfordringer, vi står overfor.’
100.000 ensomme ældre
Og det giver god mening at planlægge seniorbofællesskaber. Undersøgelser viser, at bofællesskaber for seniorer kan understøtte en mere aktiv og social seniortilværelse, og at danskere med gode naborelationer har højere livskvalitet. Bofællesskaber understøtter desuden, at seniorer kan blive længst muligt i eget hjem.
Allerede i dag er over 100.000 ældre i Danmark påvirket af ensomhed, tallet vokser og i 2040 vil hver 4. dansker være over 60 år. På den baggrund har Realdania siden 2016 haft fokus på, hvordan det at bo i seniorbofællesskab kan modvirke ensomhed og styrke livskvaliteten.
Den filantropiske forenings undersøgelser viser bl.a., at det at bo sammen med andre kan være med til at afhjælpe ensomhed. Hele 93 % af beboerne i seniorbofællesskaber fortæller, at de oplever øget livskvalitet, og 76 % oplever bedre sociale relationer.
Læs også: Det er blevet in at bygge seniorbofællesskaber
Brug for mere at arbejde videre med
Der er derfor brug for handling over hele landet, og borgmesteren i Frederiksberg Kommune håber da også, at endnu flere vil svare på spørgeskemaet, der er planlagt i tæt samarbejde med en følgegruppe med repræsentanter for Ældrerådet, Handicaprådet, Ældresagen, og Foreningen Seniorbo.
Med et stærkere datagrundlag bliver der mere at arbejde videre med i forhold til både almene og private seniorbofællesskaber, lyder det fra Michael Vindfeldt:
– Jo flere, der svarer, jo stærkere bliver det fundament, vi arbejder videre på i samarbejde med boligorganisationerne og ejendomsudviklere.