I 1986 da atomreaktor nummer fire ved Tjernobyl-værket i Ukraine først eksploerede og siden nedsmeltede, forsøgte det daværende Sovjetunionen at indkapsle den ødelagte reaktor i en betonsarkofag. Det tog seks måneder at få den på plads, og levetiden blev anslået til 30 år. De 30 år er nu gået, netop som den næste løsning i Tjernobyl-værkets triste historie er ved at være klar til at tage over, når det gælder om at skærme omverdenen mod den forurening, som nedsmeltningen har resulteret i.
En gigantisk stålhal kaldet New Safe Confinement har været 24 år undervejs og er netop blevet færdigbygget 300 meter ved siden af atomreaktor nummer fire for at mindske arbejdernes kontakt med den forurening, den nedslidte betonsarkofag få hundrede meter borte får sværere og sværere ved at tilbageholde. I alt 10.000 mennesker har arbejdet på at realisere kæmpehallen, der netop er blevet rullet hen over den ødelagte reaktor i en proces, der tog to uger. I det kommende år skal der så skabes lufttætte forseglinger mellem hallen og den del af atomkraftværket, der huser reaktor nummer fire, så der ikke afgives mere forurening til omverdenen fra reaktoren i de mindst 100 år, som hallen er bygget til at holde. I de 100 år skal Tjernobyl nedrives i et vanskeligt nedrivningsprojekt.
Når New Safe Containment er på plads, har vi ikke længere at gøre med en nødsituation. Så kan tingene blive gjort på en rolig, velgennemtænkt og organiseret måde.
Balthasar Lindauer Vicedirektør, European Bank for Reconstruction and DevelopmentSe en video af kæmpehallen, der køres på plads over Tjernobyl-værket. Spol frem til 1.11.52.Køber tid
– Når New Safe Containment er på plads, har vi ikke længere at gøre med en nødsituation. Så kan tingene blive gjort på en rolig, velgennemtænkt og organiseret måde, siger vicedirektør Balthasar Lindauer fra European Bank for Reconstruction and Development, der har styret finansieringen af kæmpeprojektet, til engelske The Engineer.
Det er under nedrivningen af Tjernobyl-værket, at hallen kommer til sin ret ved at holde på den forurening, der gemmer sig i den gamle sarkofag og reaktor fire. Til nedrivningsarbejdet er der monteret to kæmpekraner 80 meter oppe under taget i den store hal, og hallens dimensioner – 110 meter høj, 250 meter lang og 150 meter bred – betyder, at der er plads til, at robotter og kraner kan arbejde med nedbrydningen, der vurderes at tage 50 år.
Over 40 lande – herunder Danmark – har bidraget til finansieringen af den store hal, som har været under opførelse siden 2010. 100 ingeniører har designet den gigantiske hal, der er verdens største mobile bygning, og som det har kostet mere end 11 milliarder kroner at opføre.
Hallen bæres af 13 kæmpe stålbuer og vejer i alt 36.000 tons. Den kan modstå tornadoer, brand, og jordskælv og har avancerede ventilationssystemer, der sikrer, at selve strukturen ikke ruster.