BAT-kartellet advarer regeringen mod igen at skære i Arbejdstilsynets kontrol med sikkerhed og sundhed i den kommende finanslov. Det sker med henvisning til, at Finansloven allerede sidste år betød flere end 100 årsværk færre i Arbejdstilsynet, og BAT-kartellet peger på, at mange i byggeriet i forvejen helbredsmæssigt har svært ved at holde frem til deres efterløn eller pension.
Derfor er konklusionen, at nedskæringer i Arbejdstilsynets kontrol med arbejdsmiljøet ikke giver mening. BAT-kartellet efterlyser i stedet mere effektiv kontrol med sikkerhed og sundhed.
Regeringens forslag til finanslov for 2017 betyder omregnet til årsværk, at Arbejdstilsynet beskæres med yderligere 61 årsværk, svarende til et fald på ni procent.
“Historisk lavpunkt”
– For at gøre ondt værre sker reduktionen blandt det personale, der fører tilsyn på arbejdspladserne. Regeringen skærer rundt regnet 65 årsværk på det område, der fører tilsyn. Det er ufint, når Arbejdstilsynet netop er sat i verden for at stoppe farligt arbejde på landets arbejdspladser. At fjerne 65 årsværk på tilsyn svarer til et fald på næsten 16 procent. Vi er vidner til et historisk lavpunkt. Mens Arbejdstilsynet havde en bemanding på 810 årsværk i 2008, kommer vi med regeringens udspil ned på 606 årsværk i 2017. Det svarer til et fald på ikke mindre end 25 procent. Regeringens politik er ikke til at forstå for helt almindelige, hårdtarbejdende danskere, der holder hjulene i gang i byggeriet, lyder meldingen fra BAT.
Risikobaseret
Arbejdsmiljøkonsulent i BAT, Ulrik Spannow, siger til Dagens Byggeri, at Arbejdstilsynet har en strategi, hvor man primært retter indsatsen mod de steder, hvor der er problemet – et risikobaseret tilsyn:
– Det er en god idé, men det kræver, at der er folk i Arbejdstilsynet – de tilsynsførende – som er i tilstrækkeligt antal til at besøge arbejdspladserne. Der viser udviklingen, at det peger i den forkerte retning. Arbejdstilsynet får endnu færre ressourcer til at komme ud på arbejdspladserne. Arbejdstilsynet flytter arbejdsmiljø ved at konstatere en lang række overtrædelser. Inden for byggeriet er en del af overtrædelserne ret alvorlige med risiko for umiddelbar fare – især faldulykker. Der vil konsekvensen af færre tilsyn formentlig være flere ulykker, siger Ulrik Spannow.
BAT appellerer i stedet til at finde ekstra midler til Arbejdstilsynet, både til kontrollen med dårligt arbejdsmiljø og til at styrke indsatsen mod social dumping.