Det vil kræve en markant indsats at opfylde målet om 70 procents reduktion af den danske CO2-udledning i 2030. Det fastslår Klimarådet, som netop har offentliggjort rapporten “Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion” med undertitlen “Retning og tiltag for de næste ti års klimaindsats i Danmark”.
Skal det lykkes, skal byggebranchen byde sig til.
Gamle boliger bør renoveres
Eksempelvis vil energibesparelser i eksisterende bygninger være en glimrende idé.
Bygninger står for næsten 40 procent af det samlede energiforbrug, og især i den ældre boligmasse er der besparelser at opnå, vurderer Klimarådet. Godt 65 procent af bygningsarealet er nemlig opført før 1980. Ifølge Statens Byggeforskningsinstitut bruger bygninger bygget før 1950 i gennemsnit 500 kilowatttimer pr. kvadratmeter årligt, mens bygninger, der er bygget efter 1960’erne og 1970’ernes bygningsreglement, bruger 260-340 kilowatttimer pr. kvadratmeter. I dag bruger nye bygninger under 40 kilowatttimer pr. kvadratmeter årligt.
Hvis der kommer fart i renoveringer, kan det ifølge EA Energianalyse give en CO2-besparelses på 15-21 procent i 2030 holdt op mod energiforbruget i erhverv og husholdninger i 2017.
Mere træ i byggeriet
Rådet peger ikke blot på energieffektiviseringer i bygningers drift, men også i opførelsen af dem. Klimarådet vurderer, at “vi er formentlig allerede i dag nået til det punkt, hvor nye bygningers udledninger fra materialeforbrug og byggeri overstiger udledninger fra energiforbruget i bygningernes levetid. Det fordrer et øget fokus på klimabelastningen fra byggematerialer”.
Derfor er forslaget, at bruge mere træ byggeriet. Gevinsten er to-delt: for det første kan det reducere mængden af CO2-intensive byggematerialer som beton og stål, og for det andet kan det binde træernes kulstof i bygninger. Klimarådet har i denne omgang ikke set nærmere på potentialerne ved træbyggeri, men sender en opfordring til regeringen, når en fremtidig klimaplan skal laves. Skal skiftet i byggematerialer ske, kan en forbrugsafgift på byggematerialer baseret på deres CO2-aftryk bidrage positivt, mener Klimarådet.