Københavns Kommune oplever lige nu vækst på de fleste parametre, men et øget behov for skoler, børnehaver og andre institutioner sætter kommunens økonomi under pres.
Med afsæt i en benchmark-analyse fra Rambøll Management Consulting ændrer Københavns Kommune nu dele af udbudsprocessen for på sigt at reducere kommunens omkostninger med mindst 10 procent.
Vores analyse indikerer, at kommunens høje kravspecifikationer til byggeriet potentielt set kan fordoble byggeomkostningerne i de mest ekstreme tilfælde.
Thøger Kiørbye Seniorkonsulent, Rambøll
Initiativet skal ses i lyset af en benchmarkanalyse lavet af Rambøll Management Consulting, der har analyseret byggeområdet inden for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen samt Socialforvaltningen.
Skal samle udbud
Én af konklusionerne fra Rambølls analyser er, at Københavns Kommune skal samle udbud af ensartede bygninger i større udbud for at skabe incitamenterne for at opnå gentagelseseffekter, som vil kunne bringe de samlede omkostninger på byggerierne ned. Lige nu er kvadratmeterprisen på kommunens nye institutions- og skolebyggerier op til 60 procent højere end andre kommuners.
– Vi er simpelthen nødt til at nytænke måden, vi samarbejder på. Der skal være langt bedre rammer for, at vi i fællesskab med branchens aktører kan finde frem til de bedst mulige løsninger. Derfor udbyder vi snart en væsentlig del af vores projektportefølje til strategiske partnerskaber, hvor vi over de næste fire år vil arbejde tæt sammen med et fast team af entreprenører, arkitekter og ingeniører om at optimere kommunens byggerier, siger byggechef i Københavns Byggeri, Rasmus Brandt Lassen, til Ingeniøren.
Samarbejde vigtigst
Men det betyder ikke, at Københavns Kommune bør gøre, hvad de kan for at trække prisen ned, som det har været tilfældet i de cases, Rambøll har gennemgået i analysen. Her er anvendt hoved- eller totalentreprise til laveste pris.
– Vi foreslår, at Københavns Kommune, og andre kommuner for den sags skyld, lader samarbejdsforholdene veje tungere end prisen ved vurdering af tilbud. I sidste ende vil et dårligt samarbejde og organisering af en byggesag betyde højere pris og dårligere kvalitet, siger Rambølls seniorkonsulent, Thøger Kiørboe.
De tre undersøgte forvaltninger agerer samtidig efter en række særlige funktionskrav til byggerierne om blandt andet rumstørrelser, areal pr. barn, udeområder og køkkener. Men det er en dyr tilgang, viser analysen.
Fordoble omkostningerne
– Vores analyse indikerer, at kommunens høje kravspecifikationer til byggeriet potentielt set kan fordoble byggeomkostningerne i de mest ekstreme tilfælde. Selvom vores analyse er relativt overordnet, tør jeg godt at sige, at pengene kan bruges mere effektivt og samtidig holde en god kvalitet, siger Thøger Kiørbye.
Med afsæt i benchmark-analysen anbefaler Rambøll, at Københavns Kommune afprøver forskellige udbuds-, samarbejds- og konkurrenceformer, for eksempel offentlig-privat partnerskabsudbud eller projektkonkurrencer til en fast targetpris, hvor man på baggrund af en vision og et funktionsprogram for byggeriet kan få forskellige bud på, hvilket byggeri man kan få til en fast pris.