Minister henter inspiration i byggesektoren

Transport- og bygningsminister Hans Chr. Schmidt har holdt en række fyraftensmøder med repræsentanter for byggesektoren i hele landet.
Transport- og bygningsminister Hans Chr. Schmidt har haft flere møder med byggesektorens aktører for at suge mere viden til sig. Foto: Jens Honoré.
Transport- og bygningsminister Hans Chr. Schmidt har haft flere møder med byggesektorens aktører for at suge mere viden til sig. Foto: Jens Honoré.

Det har været hans måde at skaffe yderligere viden om det erhverv, som han blev minister for, efter det seneste folketingsvalg.

– Det har været fantastisk at møde dem, der udfører arbejder blandt håndværkerne, arkitekter, ingeniørvirksomheder og så videre. Det var min egen idé, og det har givet mig et bredt billede af, hvad der foregår i byggebranchen. Nu har jeg holdt de fem møder, og nu holder vi et stort møde 6. juni i Odense. De temaer, der er kommet op, har jeg fået meget ud af, siger Hans Chr., Schmidt til Dagens Byggeri.

Omgående handling

Han noterer, at der blandt andet er opgaver, der skal løses omgående:

– Det er den såkaldte GDV-ordning, der handler om blandt andet vandhaner. Der har vi straks taget fat på at ændre ordningen, så det også fremover er muligt at sælge vandhaner i Danmark uden at gå på kompromis med sundheden og kvaliteten. Men alt i alt har jeg hørt om vidtfavnende elementer, der i den grad har givet mig et indblik i byggeriets rolle. Et er, at jeg er minister for Bygningsstyrelsen, der er Danmarks største ejendomsbesidder, men jeg har også ansvaret for bygningslovgivningen som helhed. Jeg har fået en fantastisk indsigt i de udfordringer, byggeriet står over for. Både ting, der er svære at gøre noget ved, og noget vi kan gøre noget ved, siger Hans Chr. Schmidt videre.

Byggesagsbehandling

Han peger blandt andet på danske godkendelsesordninger, der er langt strammere, end hvad EU lægger op til:

– Det betyder, at man ikke har samme muligheder for at konkurrere med konkurrenter i udlandet, og det er en dårlig idé. Vi skal også gøre byggesagsbehandlingen mere enkel – ikke bare tidsmæssigt, men også i gentagelsessager. Jeg har også hørt om kæmpe udgifter til at lave forundersøgelser, der bliver mere og mere udbygget og dermed dyrere og dyrere. Det er spild at ressourcer, siger transport- og bygningsministeren.

Han fremhæver møder med fagbevægelsen og dens holdninger til, hvad der skal til for at skaffe flere unge inden for håndværksfagene og dermed også praktikpladser:

– Det har jeg tænkt mig at bruge meget tid på – også 6. juni, hvor det bliver et tema, slutter Hans Chr. Schmidt.

Løsningsorienteret

Branchedirektør i DI Byg, Elly Kjems Hove, er glad for ministerens “åbne udgangspunkt og pragmatiske tilgang til byggeriets udfordringer”, ikke mindst ministeren løfte om at gøre noget ved GDV-ordningen:

– Vi har i flere år arbejdet ihærdigt for at løse de problemer, der er forbundet med GDV-ordningen. Derudover er ministeren opmærksom på, at der er et aktuelt problem med en overgangsperiode for eksisterende VA-godkendelser, som udløber 1. juni i år. Derfor har han bedt Trafik- og Byggestyrelsen om at forlænge denne periode til 1. juli 2017. Så sikrer vi, at produkter, som allerede er godkendt, fortsat kan sælges og markedsføres efter 1. juni i år, siger Elly Kjems Hove.

Relateret indhold