Katrine Hauge Smith arbejder til daglig på Teknologisk Institut med blandt andet PCB. Sammen med Tscherning, DAB og RenoSyd har Teknologisk Institut netop gennemført et projekt med støtte fra Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) under Miljøstyrelsen. I projektet har partnerne undersøgt to teknologier, som kan fjerne PCB i bygninger og byggeaffald.
– I projektet har vi afprøvet to teknologier. Den ene er termisk behandling af bygningen med elpaneler, som kan fjerne indeklimaproblemer fra bygningen og den anden er mikrobølgebehandling af bygge- og anlægsaffald, der kan fjerne PCB fra affaldet, så det kan genanvendes, forklarer Katrine Hauge Smith.
Elpaneler giver fleksibilitet til termisk opvarmning
Katrine Hauge Smith har været projektleder på projektet, og hun ser et stort potentiale for begge teknologier og dermed en mulig fremtidig måde at få PCB ud af vores bygninger på – både dem vi bor i, og dem vi river ned.
– I dag bliver termisk behandling udført ved at opvarme en hel bygning, men vi har undersøgt, om der er potentiale i at bruge mindre og mere fleksible varmekilder i form af elpaneler, så man kan nøjes med at opvarme dele af bygningen. Med elpanelernes fleksibilitet kan man opvarme et rum ad gangen, hvilket betyder, at bygningen kan være i brug under saneringen, og ikke mindst, at hele bygningen ikke skal opvarmes, siger Katrine Hauge Smith.
Projektpartnerne konkluderer, at termisk behandling med elpaneler er en lovende teknologi til at fjerne PCB forurening. Teknologien er pt. kun 10 procent mindre omkostningseffektiv end traditionel termisk oprensning, men har et stort potentiale til at blive optimeret. Teknologien kræver en optimering af strømforbruget, for eksempel med varmestyring samt et skinnesystem, der gør elpanelet mobilt.
Fra udokumenteret affald til genanvendelse
Selvom der i Danmark er krav om, at PCB skal fjernes fra bygningen, inden den rives ned, ved man, at dette ofte ikke bliver gjort. Og når først byggeaffaldet kommer på genbrugspladser, kan det være svært at dokumentere renheden, da affaldet kommer fra mange små kilder.
– I projektet har vi undersøgt anvendelse af mikrobølger til at fjerne PCB, hvilket især har et potentiale for det udokumenterede byggeaffald på genbrugspladsen. Projektet viser, at behandling af PCB forurenet byggeaffald i mikroovnen er en lovende teknologi. Her skal strømforbruget dog også optimeres, før teknologien bliver lige så rentabel, både økonomisk og miljømæssigt, som når PCB fjernes fra en bygning. Men der er helt klart et stort potentiale til at rense særligt det “udokumenterede” affald fra “de mange små kilder” med denne teknologi. Hvis det lykkes, vil vi kunne sikre, at langt mere byggeaffald er fri for PCB og dermed sende mere af byggeaffaldet til genanvendelse, siger Katrine Hauge Smith og understreger, at det vil give mening, at begge teknologier videreudvikles med fokus på optimering af strømforbrug, som er det aspekt, som den miljømæssige og økonomiske analyse har identificeret som afgørende.