Sætter nærved-ulykker under lup

I 2021 har Vejdirektoratet udvidet sin registrering af arbejdsulykker til også at omfatte nærved-hændelser. De giver nemlig konkret viden til at forbedre sikkerheden på byggepladserne
Både arbejdsulykker og nærved-ulykker skal anmeldes - også de ulykker, som kunne være undgået. Foto: Getty Images
Både arbejdsulykker og nærved-ulykker skal anmeldes - også de ulykker, som kunne være undgået. Foto: Getty Images

Gratis hjælp til selvhjælp

  • Alle virksomheder i bygge- og anlægsbranchen kan henvende sig til BFA Bygge & Anlægs nye konsulenttjeneste for at få sikkerheden på byggepladsen i fokus.
  • Konsulenterne kan bl.a. hjælpe med:
  • – Kultur- og adfærdsændringer
  • – Hjælp til selvhjælp direkte tilpasset virksomheden
  • – Konkrete, tilpassede aktiviteter som f.eks. tekniske hjælpemidler til løft, arbejdsmiljø i ordremodtagelsen, farlig kemi og muskel- og skeletbesvær.
  • Læs mere her.

På en byggeplads er det vigtigt at være opmærksom på situationer, der kunne have ført til en arbejdsulykke. Det kan f.eks. være en byggepladsarbejder, der snubler, men vinder fodfæste. Eller det kan være værktøj eller materiel der falder fra højden uden at ramme nogen. Opmærksomhed på disse nærved-hændelser kan være med til at forebygge fremtidige ulykker, fortæller arbejdsmiljøkoordinator Camilla Carøe Christensen fra Vejdirektoratet.

– Vi betragter arbejdsulykkerne lidt som et isbjerg, hvor det kun er toppen, der er synlig, mens størsteparten af isbjerget ligger under vandoverfladen. Og bunden er i denne sammenhæng de ulykker, der ikke skete, selv om de lige så godt kunne være sket, siger hun.

Anmeld også nærved-ulykker

Selvom man ofte hurtigt ryster en nærved-ulykke af sig, er der grund til opmærksomhed også på denne del af sikkerheden på byggepladsen. I 2020 mistede otte medarbejdere livet på en dansk byggeplads, hvilket er mere end dobbelt så mange som året før. Vi skal helt tilbage til 2011 for at finde så mange dødsulykker i byggeriet, viser tal fra Arbejdstilsynet.

Set i et lidt længere perspektiv har der i gennemsnit i perioden 2015-2019 været anmeldt 9.425 ulykker om året i byggeriet til det elektroniske anmeldesystem EASY. Den statistik viser også, at byggeriet er den branche, der år efter år topper branchelisten over arbejdsulykker – især er det faldulykker der skader medarbejdere på byggepladserne.

Lægges alle typer af faldulykker sammen, udgør de næsten 1/3 af alle ulykker, viser Arbejdstilsynets statistikker.

Men også nærved-ulykker skal anmeldes, lyder opfordringen fra Arbejdstilsynet, der tidligere på efteråret satte gang i kampagnen ‘Gør det nu – anmeld arbejdsulykker’. Kampagnen skal være med til at sikre, at langt flere ulykker anmeldes, og for at øge bevidstheden om, at både ulykker og nærved-ulykker bliver anmeldt.

– Jeg er glad for, at vi sætter fokus på vigtigheden af at anmelde arbejdsulykker. Det gør vi for medarbejdernes skyld og for alle vi andre. Anmeldelserne styrker nemlig forebyggelsesindsatsen. Det gør denne kampagne opmærksom på, fortæller direktør i Arbejdstilsynet, Sine Frederiksen.

Kræver øget opmærksomhed fra alle

Tilbage hos Vejdirektoratet har man siden begyndelsen af 2021 taget nærved-hændelserne med i den systematiske registrering af arbejdsulykker.

– Vi er stadig i læringsfasen med hensyn til at huske at få indrapporteret nærved-hændelserne, for det er langt hen ad vejen en kulturændring, der skal til. Det kræver en øget opmærksomhed fra alle på og omkring byggepladserne, så vi ikke bare glemmer hændelserne og er hurtigt videre, fordi der trods alt ikke ‘skete’ noget, siger Camilla Carøe Christensen.

Men arbejdet med at skabe adfærdsændringen har alligevel manifesteret sig i løbet af året, hvor antallet af indrapporteringer gradvist er vokset.

– Vi ved jo ikke, hvor mange nærved-hændelser der reelt opstår ude på byggepladserne, men det er vores klare indtryk at flere og flere af dem kommer med i ulykkesregistreringerne. Og det gode ved at få kendskab til de hændelser er, at vi efterfølgende kan handle på dem og forebygge fremtidige ulykker, siger arbejdsmiljøkoordinatoren.

Vurdere tendenser i hændelserne

Indberetningerne om nærved-hændelserne bliver hver måned samlet op og behandlet på et møde mellem arbejdsmiljøkoordinatorerne fra byggepladser og projekter.

– Vi kigger hændelserne igennem og vurderer, om der er nogle tendenser i dem, som vi kan lære af, og så skiftes vi til at komme med en praktisk case, som vi diskuterer, hvad vi kan lære af og handle på fremadrettet, slutter Camilla Carøe Christensen.

Det er arbejdsgiverens pligt at anmelde arbejdsulykkerne. Hvis du er i tvivl, så anmeld – for en sikkerheds skyld. Arbejdsulykker skal anmeldes i EASY på virk.dk

Relateret indhold