I en ny undersøgelse, Instituttet for Fremtidsforskning (IFF) har foretaget for Cowi, svarer 61 % af de adspurgte inden for ‘det byggede miljø’, at anvendelse af kunstig intelligens (AI) bliver en fundamental drivkraft i at accelerere sektorens haltende grønne omstilling.
Læs også: Cowi: Der er både en klima- og værdikamp, som skal vindes
– Undersøgelsens resultater bekræfter det billede, andre analyser også har konkluderet, siger Lasse Jonasson, direktør på IFF, og uddyber:
– Byggesektorens AI-potentiale er udfordret af en konservativ kultur og en branche bestående af mange underleverandører med forskellige forudsætninger. Det handler ikke kun om teknologi, men også om villighed til at gå nye veje og forfølge de spor, hvor potentialet for værdiskabelse er størst.
Han henviser til, at 42 % af de adspurgte svarer, at deres organisationer kun har afsat mellem 0-10 % af deres forsknings- og udviklingsbudget på AI.
Kræver uddannelse
I undersøgelsen kortlægges de væsentligste udfordringer og muligheder for brugen af AI inden for det byggede miljø på baggrund af interviews med 49 udvalgte branchefolk på feltet fra Danmark og udlandet.
Svarene tegner et billede af en svært omstillelig og kompleks industri med mange små og store aktører. Dog er der enighed om, at teknologien er et oplagt redskab for branchen, som hastigt vil blive udbredt.
Således svarer 93 %, at AI vil være et integreret værktøj i mindst halvdelen af alle byggeprojekter inden 2030.
Læs også: Sweco: Vi skal udforske og bruge AI – men møde kunder med autentisk intelligens
Ligeledes er der enighed om, at uddannelse af den fremtidige arbejdsstyrke er en afgørende faktor, hvis produktivitetsfordelene ved AI skal slå rigtigt igennem. 91 % af panelet svarer, at det bør være normen for uddannelser inden for feltet at tilbyde opbygning af AI-færdigheder som en kernekomponent i undervisningen, inden 2030:
– I årtier har vi som branche kun taget små skridt ift. at øge produktiviteten, siger Marius Weydahl Berg, koncerndirektør for forretningsudvikling i Cowi.
– Med AI kommer vi til at tage nogle større skridt, som måske vil mærkes som en revolution, fordi vi pludselig kan løse mange flere opgaver på kortere tid. Men vi kommer kun til at sætte et eftertrykkeligt positivt fodaftryk på klimadagsordenen, hvis vi tackler de strukturelle barrierer. Herunder at få AI indarbejdet i nuværende arbejdsprocesser og i undervisningen, så vi opbygger mere robuste AI-kompetencer i organisationen. Gør vi det som branche, så er potentialet langt større, vurderer han.